Българският футболен съюз (БФС) осъзнава напълно сериозността на ситуацията с

...
Българският футболен съюз (БФС) осъзнава напълно сериозността на ситуацията с
Коментари Харесай

Футболният съюз приема сериозно ситуацията и действа по примера на най-развитите

Българският футболен съюз (БФС) осъзнава изцяло сериозността на обстановката с разпространяването на ковид и не се пробва да изпревари процесите, като предлага разнообразни разновидности за доиграване на шампионата.

Това разгласи организацията в писмо до ръководителя на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Изявлението е отговор на думите на Мутафчийски, който в понеделник остана сюрпризиран от проектите на БФС за възобновяване на шампионата и ги дефинира като " цялостна дивотия ". По-рано организацията организира среща, след която разгласи два разновидността за доиграване на шампионата, които включват начало на 1 или 23-24 май.

" Наясно сме, че на този стадий няма по какъв начин да предвидим мащабите на епидемията в идващите месеци - само че Българският футболен съюз, като формален член на УЕФА, е задължен да създаде разнообразни акомодации на локалния футболен календар, съгласувани с интернационалния подобен, каквато е и рекомендацията на европейската централа към всички нейни членки ", се споделя в изказването на БФС.

В него се добавя, че организацията съгласува всички свои дейности, решения и ограничения с щаба и министрите на спорта и опазването на здравето и работи по образеца на футболните федерации в най-развитите страни.

" Всички те, като част от европейското футболно семейство, се сплотяват към тезата, че животът и здравето на популацията е приоритет номер едно и с него компромис не може да се прави - само че това никога не значи, че федерациите и професионалните лиги не трябва да са готови с разнообразни други възможности за възобновяване на футбола сега, който всички чакаме с голямо неспокойствие ", написа още в изказването, което приключва с думи на благодарност към щаба, медицинските и длъжностните лица, които се борят с ковид.

Реакцията на клубовете

Първи на проектите на БФС реагираха от " Ботев " (Враца). Според клуба е нереалистично шампионата да бъде възобновено на 1 май, тъй като тимовете се нуждаят от най-малко 3 седмици за пълноценна подготовка.

" Вариантът с доиграване на два кръга в края на май е вероятен и рационален, с цел да се приключи шампионатът. Но да се почива 3 месеца, по-късно да се води 3 седмици подготовка за изиграването на единствено две срещи звучи безогледно ", показват от клуба.

Според " Ботев " доиграването на сезона без аудитория на стадионите е недопустимо, като " най-мъдрото и лишено от непотребни страсти решение е състезание да бъде прекъснато при актуалното класиране ". Това ще разреши на тимовете да имат време и запас да възнамеряват тактика и подготовка за идващия шампионат, имат вяра в тима.

От клуба задават въпроси към това, по какъв начин би се действало с договорите на футболистите, които изтичат през лятото, в случай че бъде продължено шампионата, и кой поел отговорността при вероятно " преждевременно " възобновяване на шампионата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (953)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР