Българският фонд за рискови инвестиции Eleven вложи 300 хил. евро

...
Коментари Харесай

Eleven инвестира 300 хил. евро в гръцкия стартъп BIOPIX-T

Българският фонд за рискови вложения Eleven вложи 300 хиляди евро в гръцката започваща компания BIOPIX-T. Те създават портативни устройства за бързи лабораторни проби, които могат да се организират в полеви условия. Общият размер на капиталовия рунд е над 1.4 млн. евро, като измежду вложителите са още гръцкият фонд Metavallon VC и няколко бизнес ангела.
Бързи проби в разнообразни условия
Екипът на учредената в края на 2019 година BIOPIX-T създава устройството Pebble, което разрешава провеждането на молекулярни проби в границите на сред 15 и 30 минути. Малкият му размер разрешава елементарно преместване, а резултатите от теста се получават непосредствено на мобилно устройство. Компанията предлага разнообразни пакети с проби, които покриват някои типове заболявания, измежду които COVID-19, инфлуенца, салмонелоза и други. Pebble работи с акумулатори, а цената на едно устройство е 750 евро, като може да проучва до шест проби по едно и също време. Друга специфичност е, че тестванията могат да се организират със или без ДНК или РНК проба, като цената им варира надлежно сред 9 евро и 18 евро.

На този стадий с продукта си от BIOPIX-T таргетират доктори и клинични експерти, които се борят с COVID-19. По думите на съоснователя на компанията и ръкoводител на комерсиалните и финансови действия Сергиос Кацарос бизнесът им е ориентиран към дребни диагностични клиники, които не могат да си разрешат скъпи решения за молекулярна диагностика. " Клиниката или лекарят няма да се постанова да разделят приходите си с трети страни, които проучват на пробите ", споделя още той пред " Капитал ". Заради ниската цена и бързината на тестването интерес към устройствата демонстрират също хотели, летища, круизни кораби и други.
Устройството за бързи молекулярни проби Фотограф: BIOPIX-T
Устройствата и пакетите с проби се създават главно в Гърция. Компанията има и подизпълнител в Южна Африка, който, като се изключи че създава, и дистрибутира продуктите на BIOPIX-T в Субсахарския район. Гръцката компания към този момент има подготвен артикул, а за разпространяването му употребява оторизирани дистрибутори. " Интересът към нашите устройства е огромен както от дистрибуторите, по този начин и от крайните консуматори от разнообразни елементи на света - Хонконг, Китай, Индия. Tуристическата промишленост има остра потребност от бързи и надеждни проби ", споделя още Сергиос Кацарос.
Поредна инвестиция
Това е първата започваща компания от Гърция, в която фондът Eleven влага. По думите на Валери Петров, сътрудник в Eleven, компанията оперира в една от четирите основни за фонда сфери - опазването на здравето. " Екипът от създатели на компанията има незабравим теоретичен опит и е подсилен от водещи интернационалните научни институти и организации. Устройството на BIOPIX-T идва тъкмо в точния момент и е с огромен прогрес по отношение на конкуренцията от позиция на софтуерни преимущества и комерсиализация ", добави той пред " Капитал ".

Свежият капитал от над 1.4 млн. евро, в който с 300 хиляди евро взе участие Eleven, от компанията ще употребяват за в началото произвеждане и дистрибуция на продуктите. Рундът е воден от гръцкия фонд Metavallon VC, а сумата е обезпечена в два стадия от септември предходната година досега. През август 2020 година BIOPIX-T получава финансиране 400 хиляди евро по европейска стратегия " Хоризонт 2020 ", които употребяват за узаконяване и стартиране на продукта им на пазара дружно с тестванията за COVID-19 и грип вид А.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР