Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация

...
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация
Коментари Харесай

Българският фермерски съюз иска компенсации от ЕК за вноса на украинско зърно

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „ КОПА - КОДЖЕКА ", поддържа мнението на премиера Николай Денков да бъдат поискани спомагателни обезщетения от Европейската комисия за загубите на българските зърнопроизводители и изключително на производителите на слънчоглед след отпадането на следващия ден на възбраната за импорт от Украйна.

„ Правителството и фермерите дружно би трябвало да набележим пакет от ограничения в поддръжка на сектора и да бъдат поискани средства от Европейска комисия. Парите са нужни за обезпечаване на запас за есенната сеитба и за гарантиране на новата годишна продукция. Освен това да се ускори контролът по импорт на земеделската продукция от Украйна ", съобщи ръководителят на БФС Георги Стоянов.

Според него възбраната за импорт на зърно от Украйна не е повлияла на пазара в България и към момента има проблеми с реализацията на нашата продукция, защото е с по-висока себестойност поради наводнения и сушата. Освен това цените на зърното не престават да са ниски и на интернационалните пазари.

БФС предлага министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да стартира да си приказва с сектора. Комуникацията с ведомството е доста сложна и лимитирана, сподели Георги Стоянов. Има още нещо, което би трябвало да се отвори - методът, който се случи от през днешния ден за на следващия ден, вкараха се предложенията за отпадане на възбраната за импорт на зърно от Украйна, а през днешния ден към този момент е на дневен ред да се гласоподава, няма го разговора с браншовите организации, няма го разговора какво би могло да се случи. Ние водим подобен, когато е на дневен ред самата тематика, а не авансово. Тук резултатът не е единствено стопански, би трябвало да се вземе под внимание, че обстановката, в която работим сега, е друга. Но в случай че си представим, че на следващия ден Украйна ще стане член на Европейски Съюз, ние нямаме механизъм, по който да защитим нашето произвеждане ", разяснява ръководителят на Български фермерски съюз.

Георги Стоянов счита, че държавното управление би трябвало да има повсеместен метод към всички браншове в стопанската система поради геополитическата конюнктура и икономическите последствия от нея. За задачата би трябвало да се направи тактика за отбрана на българските производители и консуматори с предвидимост в производството и гарантиране на пазари, като има и опазване на продоволствената сигурност.

От друга страна да има отбрана на обществените ползи на производителите и популацията на селските региони, тъй като загубата на пазари ще докара до стесняване на производството, редуциране на работни места и още по засилено обезлюдяване на селските региони. Важно е да се оцени резултатът на въздействието на всяко политическо решение! За задачата е належащо да бъде основана система и конструкция, която да разпознава и ръководи риска в земеделието, разяснява Георги Стоянов. Също по този начин да бъде обезпечен финансов запас за гарантиране на обезщетителни ограничения вследствие на последствия от рискови обстановки и пазарните рецесии.

Затова би трябвало да бъде основан Фонд за ръководство на рецесии с финансов запас. Това е положително решение към концепцията за основаване на система за ръководство на риска и гаранционен фонд, който да я обезпечава. По този метод земеделските стопани ще имат сигурност, че при пораждане на рецесия могат да бъдат предпазени, с цел да имат финансов запас за подготовка за нова годишна продукция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР