Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки

...
Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на лекарства у нас заради... паралелен износ


Българският фармацевтичен пазар форсира растежа си през 2017 година, преодолявайки наклонността на леко закъснение от миналата година. Това демонстрират данните на интернационалната компания IQVIA.

Общият смесен пазар на медикаменти (продукти с рецепта и без рецепта) е на стойност над 1,7 милиарда евро през 2017 година, или с към 10% повече спрямо 2016 година, когато е генерирал близо 1,6 милиарда евро. Само растежът при медикаментите с рецепта за 2017 година е от 12%, откакто през 2016 година възлезе на 6,5%, а през 2015 година – на 7,7%.

Паралелният експорт и новите лечения – съществени фактори за растежа

Основните мотори на лекарствения пазар в България през предходната година са били паралелният експорт на лекарства и новите лечения, пуснати в продажба.

„ Ръстът е забележителен, само че огромна част от него е успореден експорт “, разяснява пред Investor.bg доктор Иван Георгиев, управител на IQVIA за България. По думите му значителен фактор за високия растеж на пазара в границите на миналата година е високият успореден експорт. На последващо място значим тласък са оказали продажбите на нови лекарства и по-конкретно противовирусните препарати, главно за хепатит С и новите лекарства в онкологията.

Свързани публикации.. Аркади Шарков: Не единствено у нас има успореден експорт на медикаменти 0 Фарма промишлеността с отстъпки на стойност 130 млн. лева 0 Защо изчезват медикаменти от българския пазар? 0

Почти напълно растежът се дължи на относително новите артикули на пазара, т.е. до две години от стартирането им на пазара. Първите 10 медикамента по оборот съставляват над 40% от целия пазар, като всички те са новаторски артикули, демонстрират данните на IQVIA.

Въпреки че онкологичните лекарства са съществена причина за разрастването на болничния пазар, разноските за тях на глава от популацията към момента фрапантно изостават - с над 10 пъти спрямо другите страни от Централна и Източна Европа, разяснява мениджърът на IQVIA

за България.

През предходната година пазарът на хранителни добавки отбелязва следващ двуцифрен растеж. На годишна база повишаването е с близо 11%, какъвто беше растежът и за миналата година, като с него значително изпреварва растежа при ОТС пазара (продажбите на медикаменти без рецепта), който е едвам 3,9% на годишна база за 2017 година.

Фармацевтичният пазар в България ще продължава да е във напредък

Българският фармацевтичен пазар ще продължи да пораства, предвижда доктор Иван Георгиев. И показва аргументите - има доста лечебни области, при които потреблението на глава от популацията е доста под междинните равнища за Европа. Все още има доста незадоволени медицински потребности. Примери за това са всички онкологични и хематологични области, където разноските на глава от популацията са 10 пъти по-ниски от тези в Централна и Източна Европа.

През 2018 година лекарственият пазар ще продължи да пораства, само че с по-бавни темпове поради все по-трудния достъп до обществените фондове, ограниченията за ограничение на паралелния експорт и като цяло навлизането на нови лекарства. Всички тези фактори ще забавят растежа на фармацевтичния пазар в България, предвижда доктор Иван Георгиев.

Прогнозите на IQVIA за тази година...

Пълният текст можете да прочетете в Investor.bg
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР