Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП, ДБ) стартира инициатива за спиране

...
Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП, ДБ) стартира инициатива за спиране
Коментари Харесай

Радан Кънев инициира забрана за предаване на протестиращи руснаци в ръцете на Путин

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП, ДБ) започва самодейност за прекъсване на всички процедури за изгонване на съветски жители от Европейски Съюз в Руската Федерация.

Повод за апела на Кънев е казусът с живеещия във Варна руснак Алексей Алчин. Той взе участие в демонстрациите против съветската инвазия в Украйна и даже възпламени съветския си паспорт в символ на митинг против дейностите на Путин.

Малко по-късно се оказа, че управляващите в Русия са завели дело против него за укриване на налози в огромни размери, макар че Алчин живее от 8 години във Варна. Руските управляващи желаеха екстрадицията на Алчин и при започване на август Варненският областен съд излезе с решение, че Алчин би трябвало да бъде възложен на режима на Владимир Путин.

Решението на съда предизвика голям брой рецензии от правозащитници и подсети за екстрадициите на турски жители след пуча против режима на Ердоган през 2016 година. За някои от тези екстрадиции България към този момент е наказана пред съда в Страсбург.

Сега първоинстанционният съд във Варна се произнесе в интерес на екстрадицията на Алчин, без да регистрира причините на отбраната, че той може да бъде преследван по политически аргументи от Москва. Съдът приема изцяло изказванията на съветските управляващи и българската прокуратура. Решението се апелира пред Варненския апелативен съд.

Радан Кънев счита, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на индивида, не са нищо повече от празни заявления.

“Всеки съветски жител, участващ в открити антивоенни и опозиционни действия, освен е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, само че е даже застрашен от ефикасна, в случай че не и публично произнесена, смъртна присъда “, се споделя в позицията на българския евродепутат.

Руската федерация се отдръпна през тази година от Съвета на Европа и не приема юрисдикцията на Европейския съд по правата на индивида. Радан Кънев приканва Европейската комисия да издаде ясна рекомендация към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по изгонване на жители на Руската федерация. Особено в случаи, когато тези жители опонират на режима в Кремъл.

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски народен представител до 1 септември 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР