Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата

...
Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата
Коментари Харесай

Скандал в Европарламента: Обвиниха Джамбазки в нациски поздрав, той отрича

Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки насочи нацистки привет в залата на Европейския парламент в Страсбург - жест, който бе наказан от председателката на тази институция на Европейски Съюз Роберта Мецола и може да му навлече наказване , заяви Франс прес.
 
Ce geste est une insulte au Parlement, à la démocratie et à l’Histoire.

Je suis profondément choquée et j’appelle aux sanctions les plus fermes.

J’adresse également mon plein soutien à.
— Valérie Hayer (@ValerieHayer)

Джамбазки се изрече по време на спор на пленарната сесия на Екологичен потенциал за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, до момента в който се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

Това може да се види на видеозапис на дебата, оповестен на уеб страницата на Европейския парламент, отбелязва Агенция Франс Прес. " Никога няма да ви позволим да ни казвате какво би трябвало да приказваме и какво би трябвало да вършим.
 
Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните страни ", съобщи преди този момент българският евродепутат от парламентарната естрада по време на дебата по отношение на решение на Съда на Европейски Съюз, който постанови, че отпущането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.
 Българска телеграфна агенция
Това решение визира преди всичко Унгария и Полша, чиито консервативни националистически държавни управления са в борба с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и в Туитър, където той също изрази поддръжка за двете страни. Жестът, насочен от българския евродепутат, бе наказан от председателката на институцията Роберта Мецола. 
 
A fascist salute in the European Parliament is unacceptable to me - always and everywhere.

It offends me and everyone else in Europe.

We stand for the opposite.

We are the House of democracy.

That gesture is from the darkest chapter of our history and must be left there.
— Roberta Metsola (@RobertaMetsola)

" Фашистки жест в Европейския парламент е недопустим. Това наскърбява мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и би трябвало да остане там ", разяснява в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска национална партия.

Заместник-председателката на Екологичен потенциал Пина Пичерно, която ръководеше дебата, сподели, че с благодарение на камерите в залата ще бъде тествано " дале е имало фашистки привет или не ".

Ако се удостовери, че българският евродепутат е отправил подобен жест, ще му бъде наложено наказване, добави италианската социалистка. Според правилника на Европейския парламент тази глоба може да ограничи присъединяване на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на санкция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, дефинира в Туитър жеста като " абсурден и неподобаващ ".  От френската делегация в демократичната група в Екологичен потенциал " Обнови Европа " приканиха председателката на Народното събрание " да работи ".

" Ще създадат инспекция и ще ми дължат съществено опрощение. Това е безспорна нелепост, тези хора нямат защо да се заловен, измислят си причина и припознават призраци и жестове там, където ги няма ", това разяснява Джамбазки тази заран NOVA NEWS.

Scandaleux et indigne. Plein soutien cher
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР