Българският енергиен министър Росен Христов бе председателстващ на министерска среща

...
Българският енергиен министър Росен Христов бе председателстващ на министерска среща
Коментари Харесай

Росен Христов от Париж: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа

Българският енергиен министър Росен Христов бе председателстващ на министерска среща в Париж, оповестиха от Министерството на енергетиката. Той сподели:

„ Ядрената енергетика е надеждна като технология и налична като цена. Реално без нея няма по какъв начин да се реализиран задачите за декарбонизация. Крайно време е този факт да бъде приет и да спрем дискриминирането на нуклеарната енергетика. “

Росен Христов бе председателстващ на министерска среща на страните от Европейски Съюз, които поддържат развиването на нуклеарната енергетика . Форумът, който се организира в Париж, бе открит от френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше и еврокомисаря Кадри Симсон. Енергийният министър настоя за образуване на твърда позиция, че нуклеарната сила е значим детайл за декарбонизацията, както и за енергийна сигурност и самостоятелност .

Форум. Снимка: МЕ

„ В момента нуклеарната енергетика е измежду тези с най-висока степен на самостоятелност, защото по-голямата част от оборудването се създава в Европа “, акцентира той и добави, че за съпоставяне 90% от детайлите на слънчевите панели се създават в Китай , което е самобитна взаимозависимост.

По думите му би трябвало разбор за енергийния микс на всяка страна – освен като произвеждане, само че и като импорт. В тази връзка той даде образец с Германия, която като цяло е срещу нуклеарната енергетика, само че внася ток от Франция, който пък главно е от нуклеарни централи .

В енергийната среща в Париж участваха министри и представители на 12 страни от Европейски Съюз , както и представители на организации за нуклеарна енергетика. Заедно с министър Христов в българската делегация са и зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР