Българският енергиен холдинг (БЕХ смята да реализира двойно листване на

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ смята да реализира двойно листване на
Коментари Харесай

БЕХ пуска нови облигации на ирландската и българската борси

" Българският енергиен холдинг " (БЕХ счита да осъществя двойно листване на свои облигации на Ирландската фондова борса и на Българската фондова борса, което ще бъде проведено от " Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед " (Citigroup Global Markets Limited - CGML) и " Първа Финансова Брокерска Къща “ (ПФБК) като водещ управител и ко-мениджър.

Договорът с капиталовите консултанти е бил подписан в четвъртък, оповестиха от БЕХ. Тяхната оферта е била предпочетена измежду общо седем претенденти. Какво ще е възнаграждението за консултанта и кои са били останалите кандидати холдингът не показва.

Не се оповестява и размерът на търсената сума, която е предопределена за рефинансиране на падежиращата през ноември 2018 година облигационна емисия на сдружението, която беше за 500 млн. евро.

За нуждата от тегленето на нов заем от страна на БЕХ за погасяването на първата й емисия стана ясно още през февруари, когато при новата си нараснала оценка рейтинговата организация " Фич " изрази такова очакване като метод за опазване ликвидността на държавната енергийна група. Пускането на нова емисия по-късно бе доказано от шефа на холдинга Петьо Иванов. Тогава той разяснява, че взаимозависимост от пазарните условия може да бъде решено да се набере и по-голяма сума. Иванов изрази убеденост, че по новата облигация ще бъдат реализирани по-добри условия за БЕХ в качеството му на емитент спрямо тези от 2013 година Тогавашната рентабилност за записалите облигации бе 4.25 на 100.

Половината от тегления през 2013 година заем отидоха за уреждането на дълга на НЕК за предпроектното изследване за спрения градеж на АЕЦ " Белене ".

БЕХ има да погасява още една облигационна емисия, осъществена на борсата в Ирландия през 2016 година Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът още веднъж погаси отговорности на дъщерната си НЕК към двете така наречен американски въглищни централи в комплекса " Марица Изток ". Годишните лихвени заплащания по тази емисия са в размер на 4.875% “

В известието си от четвъртък БЕХ показва още, че " с оглед усъвършенстване на лихвените разноски за сдружението, консултантите ще провеждат провеждането на процедура за по-ранното назад изкупуване (tender offer) на съществуващите облигации на БЕХ, пласирани през 2013 година и 2016 година ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР