Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се включи като акционер в

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се включи като акционер в
Коментари Харесай

БЕХ най-вероятно ще се включи в търсенето на газ край Варна

Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се включи като акционер в консорциума сред Total и OMV за изследване на петрол и газ в Черно море, придобивайки до 20% дял. Този план на решение беше импортиран публично през днешния ден от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ ИТН “. Под него подписите си слагат Бойко Борисов, Десислава Атанасова и други депутати от ГЕРБ, както и Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Рамадан Аталай и други. ГЕРБ чакат то да бъде подкрепено и от „ Продължаваме промяната “ в зала.

С него се разпорежда на министъра на енергетиката да организира договаряния по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “. Проучването се организира в 60-дневен период от влизането в действие на решението, а отрасловият министър изготвя отчет за резултатите, който дава на Народното събрание, планува планът.

За предлагането депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев заприказва още предходната седмица, когато от фирмите показаха пред комисията данните за блока досега. И концепцията и процентите обаче не са нови - газовите обещания започнаха още от февруари тази година, когато водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че

при последващо ръководство на ГЕРБ ще стартираме договаряния с Total и OMV за присъединяване на държавния Български енергиен холдинг като акционер с до 20% “.
С какъв брой ще се включи БЕХ
Каквато е и международната процедура, за придобиването на каузи няма да се дават средства от страна на страната, а тя ще взе участие съразмерно в следствие в вложенията в блока, изясни на брифинг Добрев през днешния ден.

Ако средствата, нужни за идващия сондаж, са към 100 млн. евро, Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да взе участие с 20%, т.е. 20 млн. евро.

Тези вложения обаче стават доста по-големи, откакто стартира създаването на находището, тъй като тогава се вършат десетки сондажи за добива, прави се газопровод до сушата и така нататък На този стадий те се правят оценка на сред 4-6 милиарда евро, което значи, че при приблизително 5 милиарда евро вложения и 20% дял на страната, то тя ще би трябвало да влага към 1 милиарда евро в плана.

Консорциумът до момента е вложил в плана 450 млн. евро, а влизайки на по-късен стадий в него Добрев счита, че

ние се облагодетелстваме от това да не покриваме разноски за проучвателни действия и сондажи “.
Шанс за 100% триумф
Добрев обосновава предлагането си с това, че страната ни се включва във финалните сондажи въз основата на геологията и резултатите и откритията в Турция и Румъния, които по думите му „ ни дават късмет за съвсем 100% триумф “.

В Турция, единствено на 3 км от границата на българския блок бяха потвърдени стотици милиарди кубици. Тази година стартира добивът им. В Румъния стартира добивът на техните потвърдени 84 милиарда куб., на 5 км от българската граница “.

Ако страната не взе участие в консорциума, ще получи единствено концесионното заплащане, което при нефта и газа е до 30% от прихода, добави Добрев. „ До 30%, тъй като в първите години е по-малко, защото през тях се приспада направената инвестиция на консорциума “.

Минималните количества, които консорциумът се надява да добива от този блок са 13 милиарда куб. метра газ сред 2030 и 2040 година, а сред 2040 и 2050 година по 8 милиарда куб метра газ, изясни още той.
Трети сътрудник
Всъщност в изследванията на този блок бяха фокусирани напъните на три интернационалните компании – френската Total Energy, австрийската OMV и испанската Repsol. През 2020 година при подписването на удължаването на контракта за изследването на територията Repsol се отхвърли поради „ смесените резултати “. Така останаха „ Тотал Е&П България ” Б.В. и „ ОМВ Офшор България " ГМБХ като делът на първата е 57.14%, а на втората – 42.86%. Сега БЕХ ще се включи като трети сътрудник евентуално с оптималните заложени 20%.

Тъй като прокарването на дълбоководен изследователски сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, интензивно търсим трети сътрудник за плана, с цел да споделим разноските и рисковете “, сподели шефът на „ ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България “ Лю Стънф при започване на тази година.

Компанията има най-големи очаквания за разкриване на въглеводороди, и по-специално природен газ, които са съсредоточени в източната част на блока „ Хан Аспарух “, намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Близо до него, единствено на 5 км от българските води, се намира турският бунар „ Чайджума-1 “, в който, по данни на турската страна, бяха открити 58 милиарда кубически метра ресурси от природен газ.

Наличието на подобен газов модел в България обаче остава да бъде потвърдено посредством нов сондаж, който се чака да бъде изработен при започване на 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР