Българският държавен стандарт“ отпада за киселото мляко. Вместо това вече

...
Българският държавен стандарт“ отпада за киселото мляко. Вместо това вече
Коментари Харесай

Българското кисело мляко: Ще има нова абревиатура върху опаковките - ЗНП

„ Българският държавен стандарт “ отпада за киселото мляко. Вместо това към този момент на опаковките ще се изписва абревиатурата ЗНП – Защитено название за генезис.

Снимка: Българската търговско-промишлена палата

„ От години работим за запазването на обичайните български млечни артикули. Това предпазено освен със стандарт. Това е европейски правилник, който пази тези наименования, технологията. Киселото мляко би трябвало да е създадено от 100% българско сурово мляко, а то – от български фуражи “, изясни в предаването „ Тази събота и неделя “ ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Този обичаен български артикул ни популяризира по света поради потребните си свойства, сподели министърът на земеделието

„ Разликата е, че Български държавен стандарт можеше да се създава и от небългарско мляко – това е абсурд. Нововъведението е в отбрана на българските производители и за потребителите “, уточни той.

„ Целта е всички производители в една страна да създават по една технология и един състав – продуктът да се типизира. Политиката на Европейска комисия е да подкрепя производителите, с цел да не се покачват цените. Трябва да се съблюдават уговорките за обезщетения, с цел да запазим конкурентоспособността “, добави Зоров.

Изследването в лабораторията е посочило сред 20 и 50% краве мляко в овчето сирене, само че съгласно БАБХ то не дава отговор на условията на закона

Според него цената на киселото мляко зависи от доста фактори като цената на природния газ и на горивата.

„ Българските производители на са ревльовци за пари. Те желаят да доставят артикули на налични цени “, безапелационен е ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Сред предпазените артикули на пазара на Европейски Съюз са горнооряховски суджук, българско розово масло, филе " Елена ", пастърма говежда, кайсерован врат Тракия, роле " Трапезица ", луканка " Панагюрска ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР