Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева

...
Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева
Коментари Харесай

2 млрд. лева кредити с ниски лихви чакат малките и средни предприятия

Българският бизнес ще има достъп до към 2 милиарда лв. заеми с по-ниски лихви за дребните и междинни предприятия, тъй че техните капиталови стратегии да не пострадат в миг на вдигащи се лихви. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет на церемония по подписването на финансово съглашение сред Европейска инвестиционна банка и ББР.

Подписването на това съглашение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската капиталова банка и Европейския капиталов фонд в България вървят от много от дълго време, уточни Василев. Той напомни, че вид финансови принадлежности през 2013 година за първи път стигнаха в необятен аспект до бизнеса посредством „ Джереми 1 “ и „ Джереми 2 “. По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше отчасти или съвсем изцяло от страната под някаква форма. По този метод компании без задоволително поръчителство и достъп до кредитиране по линия на „ Джереми 2 “, компании, които имаха поръчителство, успяваха да получат заеми, уточни Асен Василев.

„ В европейките стратегии са заложени над 600-700 млн. лева Заедно с ресурса, който би пристигнал от страна на комерсиалните банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще доближат до българския бизнес “, сподели Асен Василев.

Инвестициите на Европейската капиталова банка (ЕИБ) в България за 30 години, откогато банката е в България, са в размер на над 9 милиарда евро, като над 6 милиарда евро са по линия на банката и 3 милиарда по линия на Европейския капиталов фонд. Това заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка на гала в Министерския съвет за сключването на съглашение сред Европейска инвестиционна банка и Българската банка за развиване (ББР).

Инвестициите са в поддръжка на националната и обществената инфраструктура, за общински планове, за поддръжка на дребните и междинни предприятия, уточни Павлова. По думите й част от това съдействие е по линия на ББР. Основната цел на инвестицията от 175 млн. евро, която предоставяме, е да достигнем до най-малките, междинните и приблизително огромни предприятия, които имат потребност да създадат по-рискови и дълготрайни вложения, за които нямат действително поръчителство, разясни Лиляна Павлова. По думите й от финансовия запас могат да се възползват предприятията, наранени от пандемията, от следствията от войната в Украйна, които към момента се възвръщат. Европейска инвестиционна банка е европейска обществена институция и банка с най-високия рейтинг, което разрешава посредством ходатайство на комерсиалните банки или непосредствено да предоставим на тези предприятия доста положителни условия за финансиране, добави Павлова.

Тя напомни, че по-рано тази седмица Европейска инвестиционна банка подписа съглашение по линия на Европейския капиталов фонд за 77 млн. евро, разпределени в няколко детайла по гаранционни схеми за увеличение на достъпа до финансиране на българските предприятия. Благодарение на този вид вложения ние към този момент сме подкрепили с над 2,5 милиарда евро дребния и междинен бизнес в България и над 30 хиляди дребни и междинни предприятия са се възползвали от нашето финансиране, осведоми Павлова.

Павлова означи и подписаното съглашение сред Европейската капиталова банка и българското държавно управление за ръководство на част от ресурса по Плана за възобновяване и резистентност в размер на над 660 млн. лв. за поддръжка на нововъведенията, за цифровизация, декарбонизация, с цел да може да подкрепим българските предприятия, които съставляват гръбнака на българската стопанска система, уточни вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР