Българският бизнес иска по-високи от действащите в момента компенсации за

...
Българският бизнес иска по-високи от действащите в момента компенсации за
Коментари Харесай

Бизнесът поиска по-високи компенсации заради цената на тока

Българският бизнес желае по-високи от настоящите сега обезщетения за цената на тока на небитовите консуматори. В писмо до премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев всички работодателски организации оферират отпадането на тавана на заплащанията и гарантиране, че те ще продължат до успокояването на обстановката на пазара.

Припомняме, че в този момент държавното управление предлага следната скица: компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар „ Ден напред “, и действителната пазарна цена за м. юли м. година (185,59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh.

В същото време обаче, поради войната, която Русия води в суверенна Украйна, обстановката на пазара става трагична и съгласно работодателите заплашва българските бизнеси със прекъсване на работа, загуба на работни места, сериозен растеж на цените, вместо на приходите и всеобщо обедняване.

По данни на работодателите междинната цена на на електрическата енергия достигната на БНЕБ – сегмент „ Ден напред “, за 08.03.2022 година е 839,61 лева./MWh, като в някои часове надвишава 1170 лева./MWh, което е безспорен връх.

" Устойчив и пореден ценови растеж следим през последните дни както на нашия пазар, по този начин и на прилежащите районни и европейски пазари.

Обезпокоителен е и фактът, че на другия сегмент – „ Двустранни контракти “, също през последните дни, се подписват покупко-продажби по месечни договори в диапазона 642 – 650 лева./MWh за базов товар, т.е. открити са ценови равнища, близо два пъти по-високи спрямо цените преди началото на военния спор.

Пазарът на фючърси – както месечни, по този начин и за тримесечието също показват сладкодумен над 50% растеж! ", пишат в писмото си те.

И допълват, че при " средномесечна цена от 750лв./MWh, да вземем за пример, каквато към този момент е евентуално да реализираме, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат дейно за заплащане от небитовите консуматори непостижимите 500лв./MWh. При такава картина доста предприятия ще спрат работа. "

В същото време единствено в АЕЦ „ Козлодуй “, единствено за месец март би се генерирал спомагателен запас (непланирана печалба) над 950 млн.лв., при нужен запас за компенсиране на всички консуматори на електрическа енергия на свободния пазар по сегашната формулата и без таван в размер на част от тази сума – сред 720 и 790 млн. лева (в взаимозависимост от електропотреблението за месеца).

Именно поради това и се желае отпадането на тавана и продължение на периода на деяние на обезщетенията.

" Тези две ограничения несъмнено ще работят и в посока понижаване на общото равнище на инфлационния напън и по този начин ще поддържат покупателната дарба на приходите на всички българи ", пишат работодателите.

Освен това обаче - те желаят и правитеството да осъществя обещания към този момент ангажимент за значително облекчение на административните процедури при създаване на ВЕИ за лично ползване от предприятията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР