Българският бизнес и синдикати в сектор „Автомобилен транспорт“ излезе с

...
Българският бизнес и синдикати в сектор „Автомобилен транспорт“ излезе с
Коментари Харесай

Автопревозвачите: Новите регулации в ЕС унищожават бизнеса ни

Българският бизнес и синдикати в бранш „ Автомобилен превоз “ излезе с обща позиция против измененията в регулациите на Европейски Съюз за товарни транспорти. Браншът е обединен пред българските институции и приканва за незабавни дейности против унищожаването, по думите им, на автомобилния превоз.
„ Предлаганите нови регулации в Европейски Съюз водят до действителното делене на Европа на „ две скорости “ и унищожаването на транспортния бранш в обособени държави-членки за сметка на просперитета му в други, като измежду най-засегнатите е България “, се споделя в първата обединена Позиция на водещите транспортни сдружения и синдикатите в автомобилния превоз.
В документа изрично се декларира следното:
Изискването за завръщане на водачите до дома на всеки 3 или 4 седмици на процедура лимитира достъпа до европейския пазар на българските транспортни оператори , регистрирани в страна от периферията и на огромно разстояние от главните транспортни дестинации. Нарушава се правото на българския служащ да се придвижва свободно в границите на Европейски Съюз. Загуби ще търпят най-много дребните и междинни предприятия, които разполагат с по-ограничен автопарк и личен състав. Водачите ще са принудени да се връщат до отдалечените родни места, постоянно без камиони и товари, заради по-слабия противоположен трафик. Дребният, най-често фамилен бизнес, ще е заставен да поема разноските по пътуването, до момента в който в това време камионите натрупат загуби,без да правят транспортна активност, и генерират разноски за защита и престой.
Приравняване на командироването на мобилните служащи към работещите в другите стопански браншове не регистрира спецификата на труда на транспортните служащи и вкарва дискриминационни практики, както сред самите работещи в Европейски Съюз, по този начин и за водачите в границите на една компания. Те ще са назначени на идентични трудови контракти, а ще получават разнообразни хонорари съгласно страната, до която пътуват. Водачите, пътуващи до Франция, Германия и Испания ще печелят в пъти повече от тези, пътуващи до прилежащи страни като Румъния и Хърватия.
Забраната за водачите да употребяват 45-часова отмора на борда на транспортните средства не регистрира неналичието на предпазени и охраняеми паркинги. Също по този начин съгласно синдикатите рестриктивните мерки при осъществяването на каботажни транспорти (в рамките на една държава)само до 5 дни опонират на световната цел на Европейски Съюз за либерализиране на европейския транспортен пазар.
На път е да бъде погубен бранш, който обезпечава 15% от Брутният вътрешен продукт на страната и над 120 хиляди работни места. Към момента в Република България оперират 12 458 търговски сдружения, извършващи интернационален авто транспорт на артикули и са регистрирани над 66 330 транспортни средства с лиценз за реализиране на активност в границите на Европейската общественост. Пряко се заплашва препитанието на повече от 120 000 български фамилии, споделят още от бранша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР