Българският баскетбол остана без една от големите си звезди. На

...
Българският баскетбол остана без една от големите си звезди. На
Коментари Харесай

Напусна ни легендарната Пенка Стоянова

Българският баскетбол остана без една от огромните си звезди. На 69-годишна възраст умря именитата Пенка Стоянова.

Тя е родена през 1950 година в Карлово, а във визитката ѝ личат впечатляващи триумфи, както у нас, по този начин и на интернационалната сцена. Всъщност Стоянова е първата българска баскетболистка, играла професионално в чужбина. От 1981 до 1983 година е играч на италианския Рома. Включвана е в символичните петици на Европа от вестник " Кориере дело спорт ".

С тима на " Марица " Пловдив тя е трикратна шампионка на България - 1971, 1973 и 1974 година с треньор Тенчо Начев. По четири пъти е сребърна и бронзова медалистка в шампионата на България. С родния си клуб е и два пъти финалист за купа " Лиляна Ронкети " – през 1979 година и 1980 година

Влиянието на Стоянова върху националния тим е голямо. Тя е била капитан на отбора във всички възрастови групи. За женския народен отбор има 580 мача, а в интервала 1974 - 1981 година носи капитанската лента.

Легендарната баскетболистка е сребърна медалистка от олимпийските игри в Москва, през 1980 година, и бронзова от Монреал 1976 година Участва на 8 европейски шампионати. Част е от тимовете, който печелят сребърен орден от шампионата във Варна през 1972 година и бронзов от Клермон Феран през 1976 година

Има 8 първи места от присъединяване в 12 балканиади и още 2 трети места на юношески фестивал и универсиада. Три пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) е включена в Сборния тим на Европа, на който е и капитан.

В последните месеци тя се бореше с тежко заболяване, а близки и познати приканиха българските баскетболни почитатели да оказват помощ с набирането на средства за лекуването ѝ в пловдивска болница.

Спортната редакция на bTV изрича своите съболезнования на фамилията и околните на именитата Пенка Стоянова!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР