Българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за

...
Българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за
Коментари Харесай

ХРУ: България малтретира и отблъсква брутално с полицейски кучета мигранти към турската граница

Българските управляващи бият, ограбват, събличат и употребяват полицейски кучета, с цел да нападат афганистанци и други лица, търсещи леговище, и мигранти, след което ги изтласкват назад към Турция без публично изявление или процедура за даване на леговище, съобщи през днешния ден " Хюман райтс уоч " в формалния си уебсайт.

" Българските управляващи брутално и неоснователно изтласкват назад мигранти и лица, търсещи леговище, през сухопътната граница с Турция ", съобщи Мишел Рандхава, отговорник за правата на бежанците и мигрантите в „ Human Rights Watch “. " Европейският съюз би трябвало да предприеме дейности и да подсигурява, че България неотложно ще приключи противозаконното и нечовешко изтласкване по границите си и ще разреши на търсещите леговище да получат достъп до обективни процедури за даване на леговище. "

През юли 2021 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) единомислещо постанови, че българското държавно управление е нарушило членове 3 и 13 от Европейската спогодба за правата на индивида и за възбраната за изтезания и унизително отношение, продължава ХРУ. В края на 2021 година Българският хелзинкски комитет заяви, че е имало 2513 изтласквания от България, в които са взели участие 44 988 души. През 2020 година той оповестява, че българските управляващи са изтласкали назад 15 173 души. Между ноември 2021 година и април 2022 година " Хюман райтс уоч " интервюира 15 афганистански мъже. Те разказват, че са били жертви на 19 изтласквания от българските управляващи от България към Турция. Седемнадесет от тях са се случили сред октомври и април, а две - през лятото на 2021 година Четиринадесет от петнадесетте мъже декларират, че българската полиция или мъже, които те считат за български служители на реда, са ги пребили. Десет от мъжете настояват, че българските управляващи са откраднали движимостите им и са ги съблекли, като в някои случаи са ги оставили без обувки, единствено по долни дрехи и тениски при ниски температури. Дванадесет души описват, че българската полиция е употребила полицейски кучета, когато мигрантите са се сблъскали с тях за първи път. Петима от тях декларират, че полицейско куче е ухапало тях или някого от групата им. Дванадесет интервюирани лица декларират, че полицията ги е отвела непосредствено на границата, откакто ги е задържала, а трима споделят, че полицията ги е отвела в център за задържане, където са прекарали сред 24 и 72 часа, преди да бъдат отведени на границата. Властите не са дали опция на нито един от тях да изиска леговище. Нито един от тримата мъже, които са били отведени в център за задържане, преди да бъдат върнати назад в Турция, не е имал достъп до преводач и не е бил интервюиран, до момента в който е бил в центъра за задържане.

На 28 април Хюман Райтс Уоч е изпратил писмо до българското Министерство на вътрешните работи с констатациите с молба за коментар, само че не е получил отговор, се споделя в уеб страницата на организацията.

Фронтекс, Европейската организация за гранична и брегова защита, поддържа наличие в България и през 2016 година заяви, че 192 чиновници и служащи са били ситуирани на границите на България с Турция и Сърбия. Фронтекс не е дала отговор на запитването за това какъв брой чиновници има сега на българската граница.

„ България би трябвало неотложно да спре всички изтласквания от своята територия, да подведе под отговорност чиновниците, които злоупотребяват с мигрантите, да обезпечи заслужено отношение и да даде достъп до процедури за даване на леговище на всички, които изискат това “, декларират от „ Human Rights watch “. „ Европейските институции и държавите-членки би трябвало да потърсят отговорност от България за тези злоупотреби и да бъде основан самостоятелен механизъм за наблюдаване на границите, който да следи и рапортува за нарушаванията на правата на индивида на българо-турската граница. Фронтекс следва да организира вътрешно следствие на всички изказвания за неспособност да се предотврати противозаконното изтласкване на мигранти и да обезпечи по-голяма бистрота на всички вътрешни следствия и изводи “.

" В миг, когато българските чиновници посрещат украински бежанци, като популяризират информация за краткотрайна протекция и живот в България, те брутално малтретират афганистанци и други лица, търсещи леговище, на границата си ", съобщи Рандхава. " Българските управляващи би трябвало да проявят същото схващане и почтено отношение към всички лица, търсещи леговище, както го вършат към украинците. "

Други отчети на неправителствени организации и медии удостоверяват констатациите на „ Human Rights Watch “. Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) прикани за следствие на гибелта на двама иракчани на българо-турската граница през 2015 година През февруари 2022 година висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди уточни " обезпокоителен модел на закани, заплашване, принуждение и оскърбление " на " хора, които са изтласкани " от централните и югоизточните граници на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР