Българските университети трябва да получават финансово стимулиране за иновативни научни

...
Българските университети трябва да получават финансово стимулиране за иновативни научни
Коментари Харесай

ЕК: Дайте пари на университетите за иновационни идеи и фирми

Българските университети би трябвало да получават финансово стимулиране за новаторски научни планове, които стигнат до стадий " доказване на концепцията " (proof of concept) или в случай че основат компания, основана на използвана научна концепция или технология.

Това предлага Европейската комисия на България в отчет със за бъдещето на 14-те новосъздадени центъра за научни проучвания в страната, съфинансирани с евросредства.

През 2018 година и 2019 година по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " бяха подписани 14 контракта на обща стойност 371 млн. лева С тях бяха основани четири центъра за върхови достижения на стойност 158 млн. лева и 10 центъра за подготвеност за близо 213 млн. лева

Препоръките на Европейска комисия са ориентирани главно към обезпечаване на непоклатимост на центровете след 2023 година, както и към консолидираното им с бизнеса и промишлеността.

Препоръките на Европейска комисия са ориентирани към възстановяване на ръководството на центровете и целят да поддържат българските управляващи и откриватели в укрепването на научноизследователската и развойната активност, разпространяването на познания и съдействието сред изследователските организации и деловите среди в опазването на природата и цифровизацията. Комисията чака центровете да привлекат млади откриватели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР