Българските учители все още се отнасят по-скептично към приложението на

...
Българските учители все още се отнасят по-скептично към приложението на
Коментари Харесай

Изкуствен интелект използват една четвърт от учителите в България

Българските учители към момента се отнасят по-скептично към приложението на изкуствен интелект в просветителния развой. 72% от учителите в България към момента не употребяват технологията, а 25% от учителите употребяват изкуствен интелект няколко пъти седмично или месечно. Това демонстрира анкета на Сдружение " Образование без раници " измежду учители и учебни админи от цялата страна на тематика " Изкуствен разсъдък и цифровизация в учебните заведения ".
Прочетете още
Две трети (72%) от учителите не употребяват постоянно принадлежности като ChatGPT или Bing Chat в работа си. 41% от учителите в никакъв случай не са употребявали такива принадлежности. 31% са опитвали един път, само че не са почнали да употребяват постоянно. Няколко пъти в месеца или няколко пъти седмично ползват принадлежности с генеративен изкуствен интелект 25% от учителите, спрямо 45% от представителите на административните учебни екипи.

На въпроса  какъв брой потребен може да е изкуственият разсъдък (ИИ) в учебното обучение  дадената междинна оценка 3,57 по канара от 1 до 6 алармира, че в учебната среда доминира умерена настройка към новата технология. Учителите са по-скептично настроени към евентуалните изгоди от изкуствения разсъдък. 21% от тях правят оценка изгодите от ИИ с най-ниските оценки 1 и 2. В съпоставяне с 16% от представителите на административните екипи на учебните заведения.

Има възможност разпространяването на изкуствения разсъдък в допълнение да задълбочи цифровото разделяне сред столицата и районите, регистрират създателите на проучването. Например единствено 7% от интервюираните от София са дали отговор, че в никакъв случай не са употребявали принадлежности като ChatGPT и Bing Chat. В селата, градовете и регионалните градове този дял е 23-25%. Редовно употребяват ИИ над 64% от респондентите от София и 42-50% от запитаните в други видове обитаеми места.

Отговаряйки на въпроса “Ако употребявате ChatGPT или Bing Chat, то за какви цели? ”, най-често отговорът е: “Създаване на задания, проби и други просветителни запаси за учениците ми ”, както от страна на учителите (63% от тези, които употребяват ИИ инструменти), по този начин и от учебните админи (над 47%). 

Представители на административните учебни екипи по-често са избирали като метод за потребление на ИИ “Административни действия, като писане на имейли, доклади и така нататък ” 

“Създаване на уроци, урочни проекти и други за моята преподавателска работа ” са показали 27% от учителите и 13% от учебните админи, употребяващи ИИ. 

20% от представителите на административни екипи и 6% от учителите са показали, че употребяват ChatGPT или Bing Chat за “Всичко посочено ”. Данните подсказват също за действителен пропуск в професионалното развиване и готовността за изкуствен интелект в просветителния бранш.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР