Българските ученици спечелиха 4 медала на олимпиада в ЯпонияЗлатен и

...
Българските ученици спечелиха 4 медала на олимпиада в ЯпонияЗлатен и
Коментари Харесай

Световен успех на младите ни таланти по информатика

Българските възпитаници завоюваха 4 медала на олимпиада в Япония

Златен и три бронзови медала завоюваха младите български информатици в Япония (снимка: МОН)

Четири медала – един златен и три бронзови – завоюваха българските възпитаници на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се организира от 1 до 8 септември в Япония. В конкуренцията тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, заяви Министерство на образованието и науката.

Александър Кръстев от 11 клас на Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон ” във Варна завоюва златен орден, а Виктор Терзиев от 12 клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от 8 клас на Природо-математическата гимназия „ Акад. Иван Гюзелев ” в Габрово и Радослав Димитров от 11 клас на Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов ” в Пловдив завоюваха бронзови медали.
още по тематиката
Ръководители на тима са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, и Антон Шиков , учител в школата по информатика „ Шикови ” в Ямбол.

Инициативата за осъществяване на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 година по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО в България се организира първата Международна олимпиада по информатика – в Правец от 16 до 19 май, а първи ръководител на олимпиадата е проф. други Петър Кендеров.

До 2017 година българските възпитаници са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света . Отборът ни от олимпиадата в Япония се завръща у нас на 8 септември.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР