Българските създатели на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха

...
Българските създатели на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха
Коментари Харесай

Сценаристи излязоха на протест пред Народното събрание

Българските основатели на наличие за кино, радио и телевизия излязоха на митинг пред Народното събрание в сряда, точно на отбелязвания в международен мащаб ден на американските сценаристи. 

Гилдиите от тези среди в целия свят приготвят разнообразни събития, с които да дадат публичност на своите проблеми. Като член на Федерацията на европейските сценаристи, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) също се включва в това огромно събитие.

Сред главните им претенции са

въвеждане на обективни контракти, заплащане съгласно труда им и съблюдаване на европейските наставления, както и да получават възнаграждение при неведнъж лъчение на техен авторски филм или сериал.

„ Аз съм отпред на митинга като ръководител на БАФТРС. Второ, съм начало на митинга и заради това, че душата ми го желае. Защото, по този начин или другояче, аз съм работил в Съединените щати, знам защо става дума в митинга на сътрудниците в Америка. Те се борят към този момент съвсем 40 дни. Това е стачка, която се появява за първи път след 15 години. Аз участвах и в предходната стачка през 2008 година, когато още веднъж трябваше да се реализират права, които бяха извънредно значими и комплицирани “, сподели пред Българска телеграфна агенция проф. Станислав Семерджиев, който е и ректор на НАТФИЗ.

„ Сега, сега, става дума за нещо, което ние, в България, изобщо нямаме. А то е отчисление на авторски права за основателите на аудио-визуални артикули, без значение дали са сценаристи, режисьори,  оператори. Ние сме поддръжниците на стачката, само че тя е подкрепена и от другите асоциации. Освен това, става дума за опциите се основаване на групови трудови контракти – за благоприятни условия за възвръщане на авторските права след приключване на избран период. Тоест, това са неща, които могат да оказват помощ на един човек, който желае да се занимава със сценаристика, режисьора, т.е., да основава филми и телевизионни сериали, и излъчвания. Да живее, а не да работи някъде, на друго място, и в свободното си време да се пробва да основава креативен артикул. Това е нещо, което дерофесионализира системата, и, в случай че не се случи доста скоро, ще се окаже, че хората, които пишат и които снимат филми, изобщо нямат опция да се занимават с този труд “, сподели още проф. Семерджиев.

„ Очакванията ми са депутатите да ни чуят, да ни повикат на диалог. Вече сме внесли доста писма и в Министерство на културата, и в Народното събрание. Очакваме да създадат нужните законови промени “, добави той.

Протестът беше подсилен от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „ Филмаутор ”. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР