Българските пациенти имат достъп едва до една трета от новите

...
Българските пациенти имат достъп едва до една трета от новите
Коментари Харесай

Българите имат достъп до 1/3 от новите терапии

Българските пациенти имат достъп едвам до една трета от новите лечения, позволени в Европа. Това сподели Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, по време на конгрес, отдаден на фармацевтичната промишленост. По думите му това са 49 от общо 160 лечения и в случай че страната ни желае пациентите да имат достъп до новаторско лекуване, ще би трябвало да се създадат промени в законодателството. 
Клиничните изпитвания, които в този момент се правят в света, са над 7000 в разнообразни медицински области, като главният фокус е онкологията, уточни Денев. По думите му в идващите пет години се чака пациентите да имат достъп до нови лечения, ориентирани към централна нервна система, онкология, множествена склероза, болест на Алцхаймер. Те ще изискват и нов тип логистично съдействие сред страната и фармацевтичната промишленост.
Ако нямаме нов бюджет, се чака отстъпките, които фармацевтичните компании дават на Националната здравноосигурителна каса, да надвишават 600 млн. лева, което значи, че моделът за възобновяване на разноски на касата няма да издържи, добави Денев. Според него към 21 на 100 от бюджета на НЗОК е от отстъпки и обезщетения, направени от фармацевтичните компании.
Ще би трябвало да се намерят политически сили с воля, с цел да се промени частта за опазване на здравето от Брутният вътрешен продукт, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. По думите му разноските за опазване на здравето са вложения, а не спестовност, и би трябвало да се убедят политиците в тази теза. Друг проблем у нас е голямата бездна сред млади и възрастни лекари, добави доктор Маджаров и уточни, че се изискват съществени решения за превъзмогване на застрашаващата кадрова рецесия през идващите 5-10 години. 
Лекари желаеха по-висока здравна вноска
Здравната вноска би трябвало да се подвига гладко, до момента в който доближи 12%, съобщи доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС. Според него българите са най-бедните в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разноските в опазването на здравето са същите, каквито са в останалите европейски страни. " Дори сегашната вноска от 8 на 100 не е действителна поради групите жители, на които страната заплаща и тя не е в цялостния размер ", напомни той.
Според доктор Маджаров, в случай че се увеличи равнището на здравната вноска, това би понижило претенциите, че се постанова доплащане при оказване на здравна помощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР