Българските граждани се бунтуват срещу автократичното правителство на Бойко Борисов.

...
Българските граждани се бунтуват срещу автократичното правителство на Бойко Борисов.
Коментари Харесай

Der Spiegel: Бунтът срещу Батман

Българските жители се бунтуват против автократичното държавно управление на Бойко Борисов. Протестиращите не могат да разчитат и на помощ от Европейския съюз. Парламентът се реалокира в нова постройка през лятото, близо 30 години след първите демократични избори в България. Народните представители в този момент заседават в постройката, която в миналото е била дом на Централния комитет на Българска комунистическа партия.
" Почти никой не има вяра, че тази алегорична стъпка символизира успеха на демокрацията над диктатурата. Точно на първия ден от съвещанието на депутатите на новото място на 2 септември, на улицата имаше конфликти сред стачкуващи и полиция. Няколко протестиращи бяха напръскани със сълзотворен газ, имаше потърпевши и задържани.

Българите стачкуват против политическата класа към този момент над 100 дни. Това са едни от най-големите демонстрации в актуалната история на страната. Хората упорстват за оставката на премиера Бойко Борисов.

Понякога хиляди, различен път няколко стотин. Борисов реформира кабинета си, разгласи някои половинчати промени. По всичко проличава, че той е изцяло решен да удържи властта си до постоянните парламентарни избори през март идната година ".

Ето и други съществени моменти в материала на журналиста Ян Пул, представени от “Дойче веле”:

" Хората имат възприятието, че демокрацията е единствено симулативност, че управляващите
Абитуриентски мъжки костюми
не са прислужник на народа, а инструмент за подтисничество – както при комунизма ".

“Борисов е един от основните виновници за неприятното състояние. С дребни спирания той управлява страната от 2009 година насам. Той не е жарък националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмък съперник на демократичната народна власт като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, сходно на ХДС, е почитан член на ЕНП. Борисов е човек на подмолните покупко-продажби, който се спогажда с олигарси, слага под напън съперници и съратници, раздава значимите постове на свои послушници и прикрива презрението си против демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност. "

“В системата на Борисов съперниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за владичество. И въпреки че най-после вътрешният министър се извини, Колев одобри претърсването като предизвестие. Защото има случаи, в които се лишава имуществото на бизнесмени, настроени сериозно към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевалества нормално се съпътстват от акции във правилните на Борисов медии”.

“Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия поминък по руско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е пълководец на взвод и е

написал докторат в полицейското учебно заведение. След 1989 година основава охранителна компания. Работи като телохранител на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български министър председател, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов желае повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с голямо его, както през 2006 година написа в една грама американският дипломат. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор " Батман " - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се даже, че е предложил на публицисти пари за позитивни публикации. Подобно на съветския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси непосредственост със мощните в стопанската система - да вземем за пример с Ахмед Доган, олигарха от турски генезис, някогашен помощник на Държавна сигурност, забогатял след измененията от покупко-продажби с недвижими имоти”.

Авторът на " Шпигел " прибавя, че различен съдружник на Борисов е Делян Пеевски - " народен представител от партията на Доган, който управлява цяла империя от компании, а медиите му практикуват безсрамна агитация за Борисов ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg