Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското

...
Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското
Коментари Харесай

Свинското месо любимо на българите, но внасяме за 269 млн. евро от чужбина

 Българските фермери съумяват да произведат едвам 37 % от свинското месо, което популацията използва, а в това време цените на свинското у нас са измежду най-високите в Европейския съюз, сочи нов разбор на фондация " Интелиагро ", съобщи БНР.

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространяването на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на прасета в България единствено за една година, установи анализът.

Въпреки това и макар covid-пандемията, която свива разноските на хората, вътрешният пазар остава мощен и свинското месо остава обичано като заема 43 на 100 от месната диета на популацията. Поради обстоятелството, че не може да създаде задоволително, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме главно от Испания, Германия и Франция. Според създателите на разбора, постигането на продоволствена самостоятелност на страната във връзка с свинското месо теоретично би изисквало обезпечаването на 1 милиард лв. за вложения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР