Българските данъкоплатци отново ще трябва да плащат обезщетения заради чиновнически

...
Българските данъкоплатци отново ще трябва да плащат обезщетения заради чиновнически
Коментари Харесай

В храстите на колективната безотговорност

Българските данъкоплатци още веднъж ще би трябвало да заплащат компенсации поради чиновнически гафове и засегнато его на човек от властта – този път поради някогашната обществена министърка Емилия Масларова. Тя е в правото си да търси отмъщение за позволени несправедливости към нея. Но човек несъзнателно се пита: къде изчезнаха родолюбивите индивиди като Петко Каравелов, които мислят на първо място за своя народ и страна, а освен за нараненото си его.

Вчера стана ясно, че страната ни би трябвало да заплати общо 8000 евро по присъда на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург поради иск на Емилия Масларова. Европейските магистрати се базират на погазена хипотеза за невиновност.

Припомням, че Масларова заведе това дело в Страсбург през 2010 година поради изказвания на някогашна говорителка на предходния основен прокурор и един от депутатите. Срещу Масларова у нас имаше правосъден развой по обвинявания, свързани с ремонта на Центъра за сложно обществено обслужване в Стара Загора. През 2015 година тя бе оправдана.

Преди Масларова и някогашният боен министър Николай Цонев завоюва дело в Страсбург против страната ни за накърнената си чест при абсурден арест. Николай Цонев ще получи 108 хиляди лв. обезщетение за бруталния му арест във Военномедицинската академия. Върховният касационен съд не позволи разглеждане на делото и компенсацията дефинитивно влеза в действие. Арестът му бе осъществен при акция, ръководена от някогашния прокурор Роман Василев. С днешна дата и двамата са в проспериращ частен бизнес.

Много са делата, които българи водят в Страсбург. Справка на Министерския съвет от средата на предходната година сочи, че единствено в частност държавното управление взе решение за погашение на общо 59 000 евро компенсации по шест изгубени каузи пред Европейския съд по правата на индивида. А има още доста каузи, през 2017 година са били 623.

Има и доста такива и от напълно близкото ни минало, ще има и в бъдеще, към този момент има поръчки по тази причина. Безспорно е, че човешките права и достолепие би трябвало да се зачитат и никой няма право да ги погазва. Защо обаче всички ние би трябвало да плащаме поради гафовете на самозабравили се назначени от някого си служители? Ние не сме ги избирали и за какво ще им носим и срама и масрафа?

Докога законодателят ще отсрочва решението на този болен проблем – толкоз ли е мъчно да се одобряват съответни закони и правила, по този начин щото никой да не се крие повече в храстите на груповата безнаказаност. Има съответни виновници и е заслужено те да носят отговорност и да заплащат за дейностите си. Така мислят почтените хора в страната. И са изцяло прави.

В такива моменти постоянно се сещам за един наш политик и заслужен общественик - Петко Каравелов и по тъкмо за случката,когато неговият политически съперник Стефан Стамболов го затваря в „ Черната джамия” не с цел да пият кафе. Бит и със синини на излизане от там пред задграничните публицисти, които го питали дали е малтретиран, той с горделивост дава отговор, че „ българската народна власт не разрешава такива злодейства”.

За страдание актуалната българската народна власт потвърдено не ражда такива демократи и държавници, които на първо място да милеят за жанр и Родина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР