Българските банки влизат в 2022 г. с показатели по-добри или

...
Българските банки влизат в 2022 г. с показатели по-добри или
Коментари Харесай

БНБ предупреждава банките за риск при заемите

Българските банки влизат в 2022 година с индикатори по-добри или в най-лошия случай съвместими с индикаторите при започване на пандемията, споделя шефът на Българска народна банка Димитър Радев
Високата кредитна интензивност при жилищните заеми на фона на покачване на цените на жилищата и засилена конкуренция сред кредитните институции постанова особено внимание във връзка с рисковете, свързани с пазара на недвижими парцели, написа в периодическото издание на Българска народна банка „ Банките в България “.

„ При неподходящи промени в икономическите условия и внезапно повишаване на лихвите е допустимо да се утежни способността на семействата да обслужват заемите си. Затова е значимо политиката на банките да е съобразена с вероятността за утежняване на финансовото положение на семействата при отрицателни промени в икономическата среда “, показват от централната банка.

Същевременно шефът на Българска народна банка Димитър Радев дава отлична оценка за положението на банките в своя публикация за бюлетина на Асоциацията на банките в България.

„ Българските банки освен не бяха отслабени по време на пандемията, само че влизат в 2022 година с индикатори по-добри или в най-лошия случай съвместими с индикаторите при започване на пандемията. Брутният размер на необслужваните заеми понижава, а облагата се приближи до исторически високите си нива от 2019 година “, показва Димитър Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР