Български зелени активисти ще отидат в Страсбург на заседанието на

...
Български зелени активисти ще отидат в Страсбург на заседанието на
Коментари Харесай

Екоактивисти опитват да блокират строителството на магистрала „Струма“ в Страсбург

Български зелени деятели ще отидат в Страсбург на съвещанието на Бернската спогодба, с цел да опитат да спрат довършването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, оповестява ekonovini.bg.

Заседанието ще се организира от 29 ноември до 3 декември.

От 2014 година насам зелени деятели годишно изпращат сигнали до Бернската спогодба, че построяването на Автомагистрала „ Струма “, която трябваше да е подготвена през 2004 година, ще унищожи флората и фауната в Кресненското дефиле. Въпреки това Страсбург отхвърля да отвори досие за „ Струма “, тъй като тези изказвания нямат научни доказателства и не са доказани от теренните изследвания.

В акциите на еколозите се включи и евродепутатът от „ Демократична България “ Радан Кънев. Той се опита да провежда гласоподаване на петиция за прекъсване на Автомагистрала „ Струма “ в Европарламента, само че тя не беше позволена до гласоподаване.

Досега еколозите не съумяват да спрат дефинитивно построяването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Прогнозата е, че множеството от 47-те страни, членове на Бернската спогодба, ще поддържат българската страна, тъй като автомагистралата е план с значимост за България и Европа.

Ако до 2027 година автомагистралата не бъде приключена, България ще би трябвало да върне на Брюксел съвсем 1 милиард евро за издигнатото до момента.

Конвенция за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания, известна като Бернската спогодба, е призната в Берн на 19 септември 1979 година и има за цел да насърчи съдействието сред подписалите я страни с оглед запазване на дивата европейска флора и фауна и техните естествени местообитания, и да отбрани застрашените миграционни типове. Конвенцията има годишни съвещания, състоящи се в Страсбург, Франция, на които се преглеждат разнообразни тематики, свързани с околната среда в Европа.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР