Български зъболекарски съюз ще настоява с всички законни средства бюджетът

...
Български зъболекарски съюз ще настоява с всички законни средства бюджетът
Коментари Харесай

Зъболекарите искат още 20 млн. лв. в бюджета, пари за първа линия и пакет над 18 г.

Български зъболекарски съюз ще упорства с всички законни средства бюджетът за опазване на здравето да не остане подобен, какъвто е препоръчан и към този момент е утвърден на първо четене в две комисии в Народното събрание за 2022 година Това разгласи на конференция в Българска телеграфна агенция доктор Николай Шарков, ръководител на УС на Български зъболекарски съюз. Бюджетът за дентална помощ при наложително здравно обезпечаване за 2020-2022 година е избран на 239.7 млн. лева За 2021 година - 229 млн. лева е потреблението за дентални услуги. За да може да осигурим действително здраве, без да сме ощетени, има потребност от бюджет към 260 млн. лева, изясни той.

БЗС недоволстват и от това, че не са поканени на полемиките в Народното събрание, нито на Тристранката, а зъболекарите у нас са към 10 000.

На трети проблем настоя Шарков - че зъболекарите работят на първа линия, а не получават парите, които се отпускат за лекарите и другия медицински личен състав на първа линия по време на пандемията от ковид.

Някои кабинети бяха затворени поради персонални защитни средства, в този момент към този момент няма затворени кабинети, българският ортодонт работи на първа линия и настояваме за цялостен обезщетителен механизъм, какъвто е за останалите сътрудници, уточни Николай Шарков.

Според Георги Димов, зам.-председател на УС на БЗС - " НЗОК е сложен сътрудник и пази нелогично парите на жителите. "

За напрежение сред ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и шефа на НЗОК Петко Салчев заяви също доктор Борислав Миланов , основен секретар на БЗС. Той приказва за това, че 100% от лечебните заведения в сферата са реформирани и са на свободния пазар, всеки се грижи за практиката си, а страната не дава и една стотинка за това.

Денталната помощ е отвън полезрението на хората, които вземат решение нещата в тази страна, тъй като считат, че е част от здравното обезпечаване, а там се икономисват доста общи болести, безапелационен бе Шарков и добави от горната страна и казуса с инфлацията. Медикаментите и материалите нарастват фрапантно поради рецесията с ел. силата, посочи той.

На конференцията бяха разисквани и пакетите за зъболекари, плащани от НЗОК. В него сега влиза единствено клиничното възнаграждение на възобновяване функционалността на дъвкателния уред при цялостна обеззъбена горна или долна челюст с горна или долна цяла плакова зъбна протеза, в това число прегледи за интервал от 4 година, заплаща се единствено активността на лекаря по дентална медицина. Не е планувано възнаграждение на самата зъбна протеза като здравно произведение - проблем, за който алармираха преди дни зъботехниците.

За тотална протеза се заплаща по 50 лева на година, защото за 4 години коства 200 лева

От БЗС са безапелационни, че даже да се плануват средства за нея в бюджета, НЗОК няма по какъв начин да ги заплати, в случай че не се включи в пакета. Другият проблем е, че от Съюза нямат присъединяване като страна в Националния рамков контракт за денталните действия.

Иначе Български зъболекарски съюз подчертава и върху още един проблем - пакетът за лица над 18 година, който " бил извънредно безпаричен " и изиска да бъдат увеличени цените, изплащани от НЗОК за дентални действия през 2022 година, с цел да има средства за него.

Той включва 1 обзор и три действия (вадене на зъб и три пломби обикновено), като тази година сполучливо е вкарана още една активност - под обща упойка да се работи с деца с душевен проблеми над 18 година

Това, което може да се случи, е всеобщо сътрудниците да желаят да откажат сключване на НРД, в случай че не бъдат увеличени средствата, уточни в умозаключение Георги Димов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР