Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак,

...
Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак,
Коментари Харесай

Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак

Български учени създават нова технология за ранно разкриване на рак, споделя NOVA.

В партньорство с откриватели от Белгия и Италия, инженерите от техническия университет във Варна, към този момент сполучливо пресъздават в елементи мъчно откриваеми тумори.

Почти всяка минута една жена в света умира от рак на гърдата. Заради тази статистика преди 7 години инженерът по биомедицинскатехника Кристина Близнакова стартира да търси способи за по-прецизна и безвредна диагностика.

„ Понеже томографията изисква доста проекции, знаете, нашата концепция е да вземем по-малко проекции и да забележим дали качеството на тумора, който ще реконструираме ще бъде същото както при множеството проекции ”, споделя доцент Кристина Близнакова.

За разлика от досегашните двуизмерни технологии, българският план е елементарно използван в практиката, тъй като е основан на 3D модели на злокачествени тумори.

„ Малки лезии, които не могат да бъдат открити в мамограма на гърда, могат да бъдат ясно открити с тази техника и освен да бъдат открити, само че и да бъдат разграничени границите ”, изяснява доцент Близнакова. Засега учените се пробват да понижат облъчването, което съгласно екипа е постижимо в близко бъдеще. А откакто влезе в практиката, технологията може да бъде прилагана при рак на белия и на черния дроб.

С откритието си учените от Варна към този момент съумели да сканират и открият недостатък по аварирал аероплан и да оказват помощ на костенурка със счупена черупка.

Екипът към този момент приготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени до каква степен е застрашена от болестта и ще получи препоръки от експерти къде и по какъв начин да се прегледа.

Проектът „ Максима ” е спечелил европейско финансиране измежду над 500 други претенденти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР