"Български пощи" не е съхранявало архива си правилно и затова

...
"Български пощи" не е съхранявало архива си правилно и затова
Коментари Харесай

4 милиона лева санкция за Български пощи, ако е имало теч на данни

"Български пощи " не е съхранявало архива си вярно и по тази причина той съвсем напълно е погубен

Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов, представен от. Комисията стартира инспекция дали има приключване на данни след хакерската офанзива.

Санкциите, които ще бъдат наложени на сдружението, в случай че се откри теч може да доближат близо 4 млн. лева Работата по възобновяване на системата на сдружението продължава и този месец пенсиите още веднъж ще се дават на хартиени описи.

Проникването в мрежата на "Български пощи " става на 4 април. Данните са криптирани чак на 16-и. През това време офанзивата е можело да бъде засечена, споделя специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

"Има така наречен СИЕМ системи, които наблюдават за знаци и сега, в който има знак за такава офанзива може да предприеме дейности. Ако имаше нужните системи, които да се задействат и да отговорят на тази офанзива в тъкмо този миг можеше и да не се стигне до криптирането на тези файлове ", изясни той.

Пропуск номер 2. Файловете с информацията и техните копия са съхранявани на един и същи сървър. Така вирусът поразява и по този начин наречения "архив ".

"Дружеството най-много не е спазило своите вътрешни правила за култивиране на информация, за сигурността на култивиране на тази информация и заради това е станал вероятен и достъпът до тези архивни файлове. По начало те, според одобрените правила за осведомителна сигурност, би трябвало да бъдат в напълно друга система ", посочи Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Голяма част от архивите са изгубени окончателно. Следва изчистване на системите, на сървърите, наливане на нова операционна система и на данните.

Тепърва Комисията за отбрана на персоналните данни ще ревизира дали има приключване на данни. Ако се откри такова ще бъдат наложи глоба на „ Български пощи ". Максималният им размер може да стигне 4% от оборота на сдружението.

"Зависи от съответния брой лица, които са наранени и от типа данни, които са наранени. Ако са наранени системи, които имат достъп до Национален осигурителен институт глобата ще бъде доста по-голяма, в сравнение с, в случай че глобата за култивиране единствено на имена и адреси на физическите лица ", сподели Венцислав Караджов.

Ако се откри теч на данни, "Български пощи " би трябвало да осведоми всички наранени. В противоположен случай ще последват нови наказания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР