Български лекарски съюз изразява своята подкрепа и съпричастност към д-р

...
Български лекарски съюз изразява своята подкрепа и съпричастност към д-р
Коментари Харесай

От БЛС предлагат лекарите да могат да отписват пациенти

Български лекарски съюз показва своята поддръжка и съпричастност към доктор Антоанета Николова-Здравкова, която на 22 март, до момента в който е изпълнявала професионалните си отговорности е била нападната от собствен пациент , се споделя в позиция на лекарския съюз.
Нападенията над медицински лица не стопират, а зачестилите случаи „ юмручно право “ са мощно притеснителни. Независимо от сложните условия на работа, в които са сложени всички заети в бранша, всяко едно здравно лице е избрало специалността за свое предопределение. Категорично недопустимо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става пленник на личното си предопределение.
Регистрационната форма за избор на ОПЛ е тип контракт, в който и двете страни се ангажират с избрани отговорности. Лекарят също следва да има правото да приключи контрактуваната връзка с пациента, изключително когато тoзи пациент съставлява действителна заплаха за живота на лекаря.
За това БЛС съюз упорства да бъде основан работещ механизъм, по който да бъдат предпазени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена опция те да отписват пациенти с нападателно държание.
Още през 2017 година по време на Националната си акция против насилието над медици #ПребориГнева, БЛС съюз предложи редица ограничения за справяне с експанзията, измежду които:
Създаване на противоположна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към принуждение пациенти („ етикетиране на пациенти-насилници”), за нараснало внимание при осъществяване на здравната услуга.
Обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи опцията за отвод правото на домашни визити при пациенти-насилници от доктор.
БЛС упорства за съответни ограничения за предварителна защита и готовност на цялото общество в битката с експанзията против медицински личен състав. Важно е, посредством взаимни дейности и единност, да създадем предпоставки за смяна на публичните настройки в посока на почитание и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на опазване на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР