Български лекарски съюз (БЛС) и Сдружение Лечение на Covid-19 с

...
Български лекарски съюз (БЛС) и Сдружение Лечение на Covid-19 с
Коментари Харесай

Здравето е най-важно – корона да му сложиш

Български лекарски съюз (БЛС) и Сдружение " Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма " стартират Информационна акция за разпространение нуждата от даряване на - " Дари плазма! Спаси трима! ".

За страдание у нас са към момента малко хората, които подаряват по този начин значимата за лекуването реконвалесцентна кръвна плазма. Но има и добра вест и тя е, че преборилите заболяването у нас се усилват всеки ден и към този момент са близо 22 000. И всеки един от тях, отделяйки по-малко от два часа от времето си може да помогне на трима души, които имат потребност от преливане на реконвалесцентна плазма, с цел да се преборят с подлата болест.
Както всеки с една мозъчна клетка може да се сети, горните два абзаца съставляват апел на БЛС за помощ. И тук още веднъж се намесва нашата действителност...
За незапознатите – с цел да дариш такава кръвна плазма, би трябвало обезателно да представиш PCR тест! Въпросът е за какво, откакто бързите проби за антитела демонстрират дали си прекарал зараза или не. Ще кажете, бързите проби лъжат – ами и PCR-ите не са 100% точни и това е неведнъж казвано! Да не би при даряване на плазма да няма метод да се откри дали ще свърши работа или не? Или може би се притеснява страната ни, че толкоз доста доброволци ще се спуснат да подаряват, че няма да смогнат кръвните центрове?
Цялата тази работа е още един щрих по какъв начин в действителност страната у нас пречи. Не просто пречи, тя спъва, задушава! И по какъв начин да е другояче, откакто в петък гръмнаха обвиняванията, че ръководещите карат болен от ковид народен представител да идва на работа, че да удържат кворума за държавния бюджет? Вярно ли е? И в случай че е, единствено един ли е? При тази вест се сетих за депутата от Българска социалистическа партия Димчо Михалевски, който умря по времето на кабинета Орешарски – който има очи от тогавашните управнически фрагменти, може също да опише искрено за края на живота му и в политиката. Но то тези, които ръководят, имат очи преди всичко за пари – постоянно! Затова в този момент няма задоволително апарати за дарения на кръвна плазма - в действителност за плазмофереза има единствено 2 апарата! И лекари споделят, че чисто нов уред коства единствено 50 000 лева, има и втора ръка, сред 10 000 и 15 000 лв.!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР