Български и румънски военни подсилват косовските батальони на НАТО, освен

...
Български и румънски военни подсилват косовските батальони на НАТО, освен
Коментари Харесай

Български и румънски военни подсилват косовските батальони на НАТО

Български и румънски военни укрепват косовските батальони на НАТО, с изключение на с изпратения по-рано от Англия. Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от БГНЕС.

" Организирахме огромен брой патрули в Северно Косово. Това са рационални стъпки, с цел да се подсигурява, че КФОР извършва независимо своя мандат ", уточни шефът на Алианса.

Той призова Белград и Прищина да работят отговорно, да се въздържат от дестабилизиращи действия и да се върнат към разговор. Според него това е единственият метод за реализиране на дълготраен мир в Косово.

" Засиленото наличие на силите на НАТО поддържа политическите старания на ЕС и е добре да забележим, че в такива сложни и предизвикателни времена в Косово, Западните Балкани, Босна Европейски Съюз и НАТО работят дружно ", посочи Столтенберг.

На 24 септември сръбска въоръжена група атакува патрулен отряд на косовската полиция на път в село Банска в Северна Косово, като при офанзивата почина един униформен .

Престрелката провокира нова интернационална угриженост по отношение на стабилността в Косово, което е с етническо албанско болшинство и разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те постоянно са влизали в конфликти с косовската полиция и интернационалните мироопазващи сили, само че насилието от предишния месец беше най-лошото от години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР