Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват

...
Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват
Коментари Харесай

Министър Галин Цоков се срещна с ректорите на най-големите университети в Албания

Български и албански университети ще разширят съдействието си, като създават взаимни стратегии за образование на студенти и докторанти, както и общи проучвателен планове. За задачата се планува осъществяване на двустранна среща сред ректори на висши учебни заведения от двете страни.

Това стана ясно по време на среща в Тирана на министъра на образованието и науката проф. с ректори на петте най-големи държавни университета в Албания – Тиранския университет, Политехническия университет в Тирана, Университета на Елбасан, Университета в Корча и Университета на Дуръс, оповестяват от пресцентъра на МОН.

Проф. Цоков пое ангажимент да спомага за реализирането на такава среща сред ректорите, на която да бъдат разисквани опциите за по-задълбочено съдействие. По думите му и до момента албански студенти са взели участие дружно с български в обмени по стратегия „ Еразъм “, само че в идващия програмен интервал има опция това партньорство да се разшири. Друг инструмент е програмата „ Хоризонт Европа “, в която могат да вземат участие учени от двете страни, изясни проф. Цоков. 

„ За нас България е другарска страна “, посочи ръководителят на Конференцията на ректорите в Албания проф. Артан Ходжа, който е и ректор на Тиранския университет.

Той акцентира, че двете страни имат доста общи неща, а Албания има предпочитание да стане член на Европейския съюз, към който България се причисли през 2007 г. 

Част от интеграцията е и съдействието в региона на образованието. 

Ректорът на университета в Елбасан „ Александър Джувани “ проф. Скендер Топи посочи, че огромна част от университетския състав на висшето учебно заведение се състои от приключили в България преподаватели. Възпитаник на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ е и ректорът на Университета на Корча Димитри Бело. Той уточни като проблем неналичието на отдалечено образование във висшите учебни заведения в Албания, за въвеждането на което страната може да употребява българския опит. 

Проф. Цоков сложи пред ректорите въпроса за проучване на български език в албанските университети. В момента български се учи единствено в Тиранския университет, като при изявено предпочитание за въвеждане на такава компетентност и в други висши учебни заведения в страната МОН може да спомага с обезпечаване на лекторати. 

В срещата участваха още ректорът на Политехническия университет в Тирана проф. Андреа Милчари, деканът на Факултета по професионални проучвания в Университета на Дуръс доцент Осман Метала, посланикът на България в Албания Ивайло Киров, началникът на политическия кабинет на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и парламентарният секретар на МОН Чавдар Здравчев.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР