Български физик бе отличен в Англия за революционно научно откритие,

...
Български физик бе отличен в Англия за революционно научно откритие,
Коментари Харесай

Български учен с революционно постижение във физиката

Български физик бе отличен в Англия за революционно научно изобретение, което може да помогне за намиране на нови средства за лекуване с наночастици и произвеждане на високотехнологични химикали. За достижението си професор Венцислав Вълев беше почетен с тазгодишната премия на Института по физика „ Томас Йънг ".

Ежедневието му минава в разискване на тематики като мощни лазери и телепортация. " Става въпрос за това по какъв начин дребни наночастици, направени от злато или сребро, взаимодействат с лазерна светлина. Когато създадем мънички пружинки от сребро или злато, и ги облъчим с алена светлина, те я разпръскват, само че в случай че ги облъчим с доста мощен лазер, тогава могат да разпилян други цветове, в това число лилав. Успяхме да открием механизма, по който тези спирали се завъртат. Принципът на това изобретение бе написан преди повече от 40 години от професор Дейвид Андрюс. Това, което прави нашето изобретение неповторимо е, че теоретици и експерименталисти се свързаха с нас и в този момент работим върху нови открития ", разкри учениятт.

По думите му едно от главните провокации пред света е все по-голямата резистентност на микроорганизмите към антибиотици. " Трябват ни нови медицински решения - да се открият нови молекули, които са фармацевтични, лишават доста пари и време, а самите те понижават като благоприятни условия. Съществуват благоприятни условия наночастици, направени от сребро и злато, да доведат до лечебни приложения. За да се развие такава медицина, е належащо да се характеризират тези частици. Нашата технология е извънредно сензитивна и може да характеризира една-единствена наночастица. Надявам се откритието да способства за нови фармацевтични средства ", съобщи проф. Вълев.

Роден в Силистра, съгласно мнозина той е на крачка от Нобелова премия за физика. Споделя, че научната фантастика доста е повлияла на професионалната му устременост.

Нова телевизия, „ На фокус "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР