Български език за 20 дни – тази амбициозна задача са

...
Български език за 20 дни – тази амбициозна задача са
Коментари Харесай

Български език за 20 дни - предизвикателство за украински лекари във Варна

Български език за 20 дни – тази амбициозна задача са си сложили 138 медици от Украйна. Те сега минават през първия у нас профилиран курс, който ще им разреши да получат тапия за притежаване на езика и да стартират работа – в началото като здравни асистенти. Това ще облекчи българските персонални лекари, а в случай че украинските медици останат у нас и легализират дипломите си – и здравната ни система, в която има все по-голям недостиг на фрагменти.

Една от групите се учи по какъв начин да реагира на български език при засегнат пръст. Курсът за украинските медици е резултат от взаимните старания на варненската асоциация “Хипофиза”, фондация “За доброто”, Висшето учебно заведение по мениджмънт и Медицинския университет във Варна.

От тях има лекари, има професор по патоанатомия, има доценти, има лекари от специалности, които са дефицитни в България. 0.24 има медицински сестри, стоматолози и фармацевти. За страдание няма никакво отношение страната към този проблем, всичко което се случва, се случва с дарителски средства и макар страната, сподели Ваня Добрева, ръководител на асоциация “Хипофиза”.

Алла Димитрова е от Киев, брачният партньор ѝ е българин, по тази причина считат да останат тук. Двегодишният им наследник към този момент проговаря на български - “без акцент”, акцентира майка му.

Мъжът ми стартира да работи и аз доста желая да потвърдя своя диплом, тъй като аз съм стоматолог-терапевт, претендент на медицинските науки, доцент, и желая и тук да работя, още желая да кажа, че съм доста признателна на българските хора, тъй като доста са помагали на нашето семейство, доста съм признателна за техните огромни сърца и за всичко хубаво, което направиха за нас, споделя Алла.

Детето на рентгеноложката Анастасия Настрадин ще се роди в България, а тя се надява до тогава да е получила дипломата си за притежаване на български език.

Започнах да уча български език за медицински експерти, с цел да мога да работя здравен помощник, а по-късно да си потвърдя дипломата и да мога да оказвам помощ на българите и украинците, които се намират в България, като работя като лекар, тъй като доста обичам своята специалност и желая да донасям изгода, споделя Анастасия Настрадин.

Ако Анастасия и сътрудниците ѝ стартират в този момент като асистенти на български персонални лекари, джипитата ще могат да запишат повече от 2 500 пациенти в листата си, без да назначават втори доктор, както е по закон. А по този начин ще отпаднат и проблемите на украинските бежанци да си намерят персонален доктор и здравна помощ.

Медиците, които учат български, и в този момент оказват помощ на своите сънародници, само че желаят да работят пълноценно, по тази причина поставят старания в часовете.

Единственият към този момент изпит е на 14 юли. Инициаторите желаят и втора дата за изпит през август, само че към този момент от просветителното министерство отхвърлят. А след изпита по български украинските лекари би трябвало да положат петте изпита по медицина по петте посоки и изпит по своята компетентност. В множеството университети те са платени, а процедурата е мудна.

Едната причина е комплицираната политическа конюнктура, и втората причина е липса на страна. Откакто е почнала войната, министерството на опазването на здравето се държи по този начин, като че ли не е забелязало, че са влезнали 100 хиляди души. Аз виждам по какъв начин тези хора, които през април месец, когато правихме изследване, бяха подготвени да останат в страната, виждам по какъв начин те към този момент са в Полша, в Германия, споделя Ваня Добрева, ръководител на Асоциация “Хипофиза”.

И защото България има потребност от тези експерти, добре е страната ни да съблюдава рекомендациите на Европейската комисия да се ускорят процедурите за хора, които са от изключителна значимост. Конкретните оферти на уредниците са да се отстранен таксите в университетите и да се ускорят изпитите за украинските лекари, а изпитите по български в просветителното министерство да се организират всеки месец.

Репортер: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР