Български евродепутати отправиха въпрос към Европейската комисия дали правителството на

...
Български евродепутати отправиха въпрос към Европейската комисия дали правителството на
Коментари Харесай

Български евродепутати с въпрос към ЕК: Даден ли е ход на искането за независима експертна помощ относно реформирането на специализираните съд и прокуратура?

Български евродепутати насочиха въпрос към Европейската комисия дали държавното управление на страната ни е дало ход на настояването на Прокуратурата на Република България за самостоятелна експертна помощ по отношение на реформирането на профилираните съд и прокуратура.

 
„ Главна дирекция „ Подкрепа на структурните промени ” към Европейска комисия има ли подготвеност да реализира подобен разбор и да даде рекомендации за бъдещото реформиране? ”, се показва още в формалното питане, подписано от членовете на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и Емил Радев и сътрудниците им от българската делегация в групата „ Европейски консерватори и реформисти ” Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

 
„ Правителството в Република България твърдо декларира своите планове за закриване на профилираната прокуратура и профилираните наказателни съдилища ”, регистрират в претекстовете си евродепутатите. Те напомнят, че тези структури са подкрепени и положително оценени от Европейска комисия и закриването им би било оттегляне в битката с проведената престъпност. Отбелязва се още, че Прокуратурата на Република България е подала настояването си за самостоятелна експертна помощ за осъществяване на разбор на активността на профилираните съд и прокуратура през януари тази година. Това е станало посредством Дирекция „ Икономическа и финансова политика ” към Министерството на финансите, което е народен координиращ орган по подаване на заявки за поддръжка в границите на Инструмента за приемане на техническа помощ към Групово дело „ Подкрепа на структурните промени “.

 
„ Какво въздействие би оказало закриването на профилираните органи в подтекста на битката с проведената престъпност и механизма за върховенството на закона? ”, питат още българските евродепутати, като обръщат внимание, че на профилираните съд и прокуратура са поверени каузи с висок публичен интерес.

 
Групово дело „ Подкрепа на структурните промени “ координира и обезпечава съобразена с съответните потребности техническа поддръжка на държавите-членки в съдействие със съответните служби на Комисията. Целта е да се оказва помощ на страните от Европейски Съюз да изградят по-ефективни институции, по-силни правила за ръководство и ефикасни обществени администрации.

 
Срокът за писмен отговор на подадените до Европейска комисия въпроси от първостепенно значение е в границите на три седмици.
 
 
 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР