Български бацил тресе населението на най-североизточния американски щат . Инициатори

...
Български бацил тресе населението на най-североизточния американски щат . Инициатори
Коментари Харесай

Български бацил в САЩ: искат да построят най-високия пилон със знаме в света

Български микроб тресе популацията на най-североизточния американски щат. Инициатори желаят да построят сред девствената му природа най-високия стълб с националното им знаме в света,.

Идеята им е да основат знак, който сплотява американкците, като припомня историята им. Но най-малко първичният резултат е противоположен - планът разделя локалното население, част от което е загрижено, че той ще навреди на неповторимата дива прирорад в щата, показва организацията.

Мейнският план е доста по-амбициозен от българския на Рожен. Той планува бетонен стълб висок 1 461 фута или 445,3 метра, на който ще се вее знаме с размери по-големи от тези на футболно игрище. Нашите основатели са се спрели на височина от 111 метра и надлежно - на по-малък байрак.

Американският план би коствал 1 милиард $. Българският е 2 000 пъти по-евтин - 1 милион лв. (т.е. съвсем $500 000) по предварителни оценки.

Освен пилона със знамето американският включва населено място с музеи, където историята се показва " онлайн " посредством разкази на ветерани, зала с 4 000 места, заведения за хранене и мемориална стена с имената на всички починали ветерани чак от времето на Революцията - 1774 - 1783 година Това прави към 24 милиона имена, показва АП.

Според основателите, американският план, наименуван " Парк Знаме на свободата " (Flagpole of Freedom Park), който отчасти би трябвало да бъде финансиран от дарения, би трябвало да сплоти хората от всички политически цветове и да им припомня за споделените полезности във времена на национална поляризация.  

“Ние желаеме да съберем американците, да им напомним за вековете на жертви, дадени в защита на нашата независимост и да обединим разграничената Америка ", споделя пред АП Морил Уорчестър, който съставлява основателите.

Но патриотичният проек тревожи локалните и освен тях, отбелязва организацията. Иска ли жителите на тихия район до границата с Канада посетителите, които планът би довел? Ще остави ли огромното начинание върху пейзажа (павиране, бетон, асфалт)? Как балансирате развиването и екологията? Как се оправят обичайните промишлености с работните места в областта на услугите?

И може би най-важното от всичко: по какъв начин един американски град (малкият Къламбия фолс)  показва любовта си към страната във време, когато даже самите " звезди и райета " (американското национално знаме) са политизирани?, пита АП.

Със своите 1 461 фута, пилонът би надминал по височина небостъргача " Емпайър стейт билдинг " в Ню Йорк (1454 фута или 443,2 метра), с асансьори, отвеждащи хората до платформи за наблюдаване, откъдето могат да виждат ясно към Канада.

„ Все едно да поставите Айфеловата кула в пустоща на Мейн “, недоволства локален гражданин.

Погледнат от горната страна, пейзажът тук наподобява на разпрострял се зелен балдахин. Под него има десетки потоци, рекички и езера, цялостни с пъстърва и  атлантическа сьомга, която идва тук против течението да хвърли хайвера си. Елени, лосове, черни мечки, бобри и диви котки скитат в гората. Грите са цялостни с диви боровинки.

„ Това е последната дива пустота на Източното крайбрежие “, споделя пред АП Мари Емерсън, чийто брачен партньор, Дел, е локален гражданин, дълготраен производител на боровинки и управител на университетска изследователска плантация.

Според Емерсън, в случай че щатът Мейн унищожи дивата си природа, ще заколи " кокошката снасяща златни яйца ".

Но АП означи, че въпросът има и друга страна: Туристите се стичат тук през лятото, с цел да избягат от градовете, замърсяването и шума и да се насладят на чист въздух и  звездно небе. Но зад хубостта се крие район, в който мнозина едвам свързват двата края.

Сечта, брането на боровинки и ловът на омари не постоянно обезпечават целогодишна работа; съобразителните поданици допълват приходите си, като копаят за миди или събират борови връхчета за правене на венци. Регионът се бори с най-високите равнища на безработица и беднотия в щата. Жителите на окръга са измежду най-възрастните в щата и той е прочут с употребана на опиати.

Има анекдот, който хората описват тук. Става нещо сходно: Може да изпращаме омари, боровинки и венци по света, само че най-големият ни експорт са младежите, които търсят работа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР