„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми,

...
„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми,
Коментари Харесай

България е готова да подкрепи виетнамски фирми, готови да инвестират в сектори с висока добавена стойност


„ Българската страна е подготвена да окаже поддръжка на виетнамски компании, които желаят да влагат в България в браншове, в които имаме обичайни преимущества и такива, които обезпечават висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система. “ Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на откриването на Българо-виетнамски бизнес конгрес в гр. Ханой, Виетнам.

Министър Караниколов акцентира, че визитата му в азиатската страна цели да ускори разговора и да засилва търговско-икономическите връзки сред двете страни. Той изрази решителност във връзка с поддръжката на България към динамичния ход на договарянията по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) сред Европейски Съюз и Виетнам. „ Такава поддръжка демонстрираме и през днешния ден за допустимо най-скорошно сключване на това Споразумение, което ще изпрати мощен сигнал за единодействието сред Европа и Азия като цяло “, разясни още той.

По думите му от структурния разбор за последните години, става очевидно, че максимален дял в износа на България за Виетнам заемат медикаментите, инсектициди и хербициди, пшеницата, антибиотици и други, което е знак, че страната ни има капацитет и интерес за реализацията на артикули в разнообразни области като фармацевтиката, химическата индустрия, машиностроителна и електротехническа продукция. В тази връзка той изрази подготвеност да поддържа всяка съответна бизнес самодейност, под формата на продан на бизнес визити и делегации, осъществяване на бизнес конгреси, за да се помогне на компаниите от двете страни по-добре да опознаят съществуващите благоприятни условия за растеж във взаимната ни търговия.

По време на форума министър Караниколов срещна представителите на бизнеса с основни фактори и модели за развиването на сполучливи партньорства и капиталови планове в България, измежду които Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ), Национална компания „ Индустриални зони “ (НКИЗ) и София тех парк.

В рамките на визитата си министър Караниколов се срещна и с виетнамския си сътрудник министър Чан Туан Ан в Министерство на промишлеността и търговията. По време на визитата си той приветства постигнатите впечатляващи резултати в социално-икономическото развиване и интернационалната интеграция на Виетнам в последните години. Министър Караниколов посочи, че за Министерството на стопанската система е от изключително значение разнообразяването и разширението на взаимната търговия, от една страна, и насърчаването на капиталовото съдействие, от друга. Той показа още, че напъните на българската страна в тази връзка са ориентирани предпочитано към стимулиране на високотехнологичните производства в страната и увеличение на техния дял в общия български експорт, разширение експортната листа на България с продукция на машиностроенето и електротехническата индустрия, както и други артикули с висока добавена стойност. Двамата показаха подготвеност за дълготрайно партньорство и връзка в области от съвместен интерес.

В края на седмицата в гр. Хошимин, който е най- огромният стопански и бизнес център на Виетнам, ще се състои още един бизнес конгрес, където представители на българския бизнес ще имат опцията да се срещнат и обменят опит със свои виетнамки сътрудници.

За първите пет месеца на 2018 година е реализиран общ стокообмен на стойност 34.8 млн. щ.д., от които български експорт за 11.1 млн. щ.д., състоящ се от: инсектициди (2.4 млн. щ.д.); лекарства (1.9 млн. щ.д.); каолин и каолинови глини (861 хиляди щ.д.); антибиотици (785 хиляди щ.д.); сурови или необработени тютюни (625 хиляди щ.д.); медицински принадлежности (466 хиляди щ.д.); резервоари, цистерни (464 хиляди щ.д.) и други Вносът от Виетнам за същия интервал е на стойност 23.7 млн. щ.д. и се състои от: кафе (7.8 млн. щ.д.); обувки с ходила от каучук (2.4 млн. щ.д.); ядки, кашу (1.6 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (1.5 млн. щ.д.); пластмасови продукти (794 хиляди щ.д.); свързващи препарати за леярската промишленост (714 хиляди щ.д.) и други

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР