Българската стартъп асоциация BESCO изготви икономически доклад с фокус върху

...
Българската стартъп асоциация BESCO изготви икономически доклад с фокус върху
Коментари Харесай

BESCO изготви икономически доклад с фокус върху стартъп екосистемата в България по време на Covid-19 кризата

Българската стартъп асоциация BESCO изготви стопански отчет с фокус върху стартъп екосистемата в България по време на Covid-19 рецесията. Докладът има за цел да очертае главните проблеми, пред които са изправени стартъпите в страната ни, и дружно с това да предложи на българското държавно управление, европейските институции и изпълнителните органи съответни ограничения за икономическо възобновяване на промишлеността.

Анализът е сбъднат от BESCO в партньорство с Edit.bg – мрежата за икономическо развиване посредством нововъведения и технологии, BVCA - Българската асоциация за дялово и рисково вложение, Endeavor България, ABLE – Асоциацията на българските водачи и бизнесмени, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия към Министерство на стопанската система и се основава на отговорите на 100 започващи и новаторски компании. Проведеният разбор обрисува основни заключения, касаещи икономическите усложнения на бранша, към които Асоциацията на стартъпите обръща внимание и предлага съответни ограничения. Сред тях са:

 Над 42% от фирмите декларират, че а изложени на междинен до висок риск от банкрут в границите на идващите три месеца. За интервал от 6 месеца на неизменен стопански пейзаж, процентът на застрашените компании се усилва на 75%. (Фигури 6 и 7 в доклада)

 66% от фирмите предвиждат спад на приходите над 40% по отношение на предходните месеци, а 63% от фирмите възнамеряват насилствени съкращения. (Фигури 2 и 3 в доклада)

 65% от фирмите показват като значителен проблем загубата на локални клиенти, а 54% - загубата на интернационалните

такива. В разследване на това неналичието на ликвидност е проблем, който тормози или към този момент дава отражение в 53% от фирмите в стартъп екосистемата. От BESCO показват терзание, че актуалната рецесия може да сложи началото на изгубването на цялостен стопански сегмент, който предизвиква нововъведенията, ускорява износа на артикули и услуги с по-висока добавена стойност, привличането на финансови вложения и директни задгранични вложения, привличането на квалифицирана работна мощ и подпомагането на позитивните демографски трендове и народен имидж. Засегнатите в разбора оферти за съответни ограничения за икономическо възобновяване на промишлеността включват:

 Достъп на стартъпи до публични поръчки.

 Функционален Фонд на фондове. Увеличаване на финансови вложения посредством рисков и дългов капитал.

 Гласуване на законопроект за Договорно акционерно дружество
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР