Българската шахматистка Нургюл Салимова ще играе на финала на Световната

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова ще играе на финала на Световната
Коментари Харесай

Зрелищно представяне. Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат

Българската шахматистка Нургюл Салимова ще играе на финала на Световната купа за дами в Баку.

Световната федерация по шахмат (FIDE) на Салимова като " зрелищно ", откакто в четвъртък българката победи украинката Анна Музичук с 1,5:0,5 във втория тайбрек мач на полуфинала.

Общият резултат от мачовете сред двете е 3,5:2,5 точки за българката. В тайбрека по бърз шах тя се наложи с 2,5:1,5 точки над съперничката си, откакто в предходните два дни състезателките направиха ремита в партиите по типичен шахмат.

На финала Нургюл Салимова ще играе против Александра Горячкина . Той ще се организира от 19 до 21 август. Рускинята доближи до финала на първото издание на Световната купа за дами през 2021 година, когато отстъпи на Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за международната купа при дамите, само че тогава загуби от китайката Цзю Вънцзюн.

Нургюл Салимова е родом от търговищкото село Крепча и играе шах от 4-годишна.

През 2011 година става европейска шампионка при девойките до 8 години, а през 2015 година печели международната купа при девойките до 12 години.

През 2019 година Салимова печели гросмайсторската купа по шах на европейското самостоятелно състезание за дами в Анталия .

Тя слага връх за най-млада носителка на Държавната купа по шахмат за дами, която завоюва едвам на 13 години и 9 месеца. През годините е печелила държавните шампионати във всички възрастови групи – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР