Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан

...
Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан
Коментари Харесай

Свети Мина чува молитвите на жените за рожба

Българската православна черква уважава паметта на Свети великомъченик Мина, считан за настойник на фамилията и страж на сираците и бездомните.

Свети Мина закриля и дамите, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома, както и за рожба.

Св. великомъченик Мина е бил боец в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди този момент той напуснал военната работа и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден напълно на Бога, отказвайки да одобри идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред непознатото благосъстояние, разобличавал ги и по този начин ги прибирал към праведния живот. Ето за какво през днешния ден миряните го почитат като светец, който им оказва помощ да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия показват Свети Мина като стопанин на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войник на бял кон.

Очаква се стотици кюстендилци, миряни от цялата страна, Сърбия и Македония да отидат на празнична света литургия през днешния ден за празника Свети Мина в едноименния храм в града. Ще бъде подготвен и осветлен курбан за здравето на всички кюстендилци и гостите, за минимум 500 души, обезпечен от общината.

Празникът стартира още в събота с архирейска литургия, водена от Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Негово светейшество патриарх Неофит. Днес литургията ще водят архирейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев и свещеници от града.

Имен ден честват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР