Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан

...
Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан
Коментари Харесай

Почитаме св. Мина - покровител на семейството и сираците

Българската православна черква уважава паметта на Свети Великомъченик Мина, считан за настойник на фамилията и страж на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и настойник на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и дамите, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома.

Свети великомъченик Мина е бил боец в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век.

Няколко години преди този момент той напуснал военната работа и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден напълно на Бога, отказвайки да одобри идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред непознатото благосъстояние, разобличавал ги и по този начин ги прибирал към праведния живот.

Затова е почитат като светец, който оказва помощ на хората да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия показват Свети Мина като стопанин на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войник на бял кон.

С решение на държавното управление от 2010 година днешният ден е разгласен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна активност.

Имен ден честват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР