Българската позиция по преговорната рамка на и Албания е ясна

...
Българската позиция по преговорната рамка на и Албания е ясна
Коментари Харесай

Цанчев: Българската позиция по преговорната рамка на Северна Македония е ясна и последователна

„ Българската позиция по преговорната рамка на и Албания е ясна и поредна. Ние поддържаме политиката на разширение на Европейски Съюз при прецизно съблюдаване на всички критерии. За страдание нашите сътрудници от Република Северна Македония не престават да не извършват Договора за добросъседство с България, който беше едно от изискванията, отворили пътя на страната към започване на договаряния. Въпреки всичко ние оставаме подготвени за разговор “. Това сподели по време на днешното съвещание на Съвета по " Общи въпроси “ непрекъснатия представител на страната ни към Европейски Съюз дипломат Димитър Цанчев, оповестяват от Министерство на външните работи.
В края на съвещанието Португалското председателство срещна министрите с напредъка по политиката на разширение. Председателството сложи акцент върху триалозите по приемането на регламента за финансиране на Икономическия и Инвестиционен проект за Западните Балкани, използването на новата методология към процеса на договаряния с Черна гора и Сърбия, както и за следващи стъпки във връзка с преговорните рамки с Албания и Република Северна Македония.
 Посланикът на България в Брюксел упорства изискванията ни да бъдат включени в преговорната рамка със Северна Македония Посланикът на България в Брюксел упорства изискванията ни да бъдат включени в преговорната рамка със Северна Македония
Ние не можем да допуснем влизането на Република Северна Македония (РСМ) в Европейски Съюз да легитимира исторически операции. Ние не можем да при...
Съветът „ Общи въпроси “ направи през днешния ден обзор на епидемиологичната конюнктура в Европейски Съюз и разиска въпроси, свързани с координацията в противодействието на COVID-19, измежду които цифровия зелен документ и доставките на ваксини.
Поради усложнената епидемиологична обстановка в Европа, съвещанието се организира посредством видеоконферентна връзка. Съветът оцени като положителна стъпка признатия от Комитета на непрекъснатите представители мандат за договаряния с Европейския парламент по основаването на дигитален зелен документ. България поддържа зеления дигитален документ за улеснение на свободното придвижване.
„ България поддържа цифровия зелен документ, който би трябвало да улесни свободното и безвредно придвижване и да способства за възобновяване на туристическия бранш “, акцентира в своето изявление дипломат Димитър Цанчев. Европейската комисия осведоми Съвета за договарянето на още 50 милиона дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech за втората четвърт на 2021 година Комисията към този момент работи и по контракти за доставка на ваксини за интервала 2022 година и 2023 година Българският непрекъснат представител посочи нуждата от предпочитано даване на ваксини за страните от Западните Балкани и Източното партньорство.
Португалското председателство осведоми Съвета за извършените две съвещания на Изпълнителния съвет за подготовка на Конференцията за бъдещето на Европа. Мащабната самодейност на страните членки, Европейския парламент и Европейска комисия ще бъде открита публично на 9 май 2021 в Страсбург.
 Бойко Ноев: България желае гаранции от Македония, а не обещания Бойко Ноев: България желае гаранции от Македония, а не обещания
Правата на българските жители в районен съд Македония и тяхната недискриминация би трябвало да се трансформира в основен акцент на нашите взаимоотношени...
Работата на Съвета „ Общи въпроси “ продължи с представянето на отчетите на Европейска комисия от Годишния обзор по върховенството на правото в Европейски Съюз за пет страни членки- Германия, Ирландия, Гърция, Испания и Франция. Министрите бяха осведомени и за използването на Протокола за Ирландия/Северна Ирландия и процеса на ратификация от Европейския парламент на Споразумението за търговия и партньорство с Англия. „ Европейски Съюз би трябвало да бъде обединен в връзките си с Англия. Това е най-сериозната гаранция за ефикасното осъществяване на контрактуваните съглашения с Англия, от което най-голяма изгода ще имат и двете страни “, уточни в своето изявление българският непрекъснат представител. Той дефинира като неприемливи дискриминационните такси за работни визи за жителите на няколко страни членки, измежду които и България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР