Европа преживява тревожен ръст на случаите на морбили. За това

...
Европа преживява тревожен ръст на случаите на морбили. За това
Коментари Харесай

СЗО отчита главоломен скок на случаите на морбили в Европа

Европа претърпява " обезпокоителен растеж " на случаите на морбили. За това предизвести Световната здравна организация.

През 2023 година са регистрирани 42 200 случая на морбили в 41 страни членки в Европейския район на СЗО спрямо едвам 941 случая, регистрирани през цялата 2022 година Увеличението на случаите се форсира през последните месеци и се чака възходящата наклонност да продължи, в случай че незабавно не се подхващат ограничения за попречване на по-нататъшно разпространяване.

" Ваксинирането е единственият метод за отбрана на децата от това евентуално рисково заболяване. Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространяване ", изясни доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

Морбили е мощно заразно, съществено заболяване, излъчено по въздушно-капков път, което се предизвиква от вирус. Разпространява се елементарно, когато инфектиран човек диша, кашля или киха. Може да аргументи тежко заболяване, затруднения и даже гибел. Заболяването може да засегне всеки, само че най-често се среща при деца. Симптомите включват висока температура, кашлица, хрема и обриви по цялото тяло.
 Морбили в Европа: СЗО приканва за
Морбили в Европа: СЗО приканва за " незабавни " имунизации

Случаите на континента нарастват 30-кратно

СЗО показва, че възобновяването на морбили значително се дължи на намаления обсег на имунизациите. В Европейския район на СЗО над 1,8 милиона бебета са пропуснали имунизацията си против морбили сред 2020 година и 2022 година

Пандемията от COVID-19 докара до пропускане на имунизациите за доста деца заради спиране на веригата на доставки, пренасочване на запаси към напъните за реагиране на ковид и локдауни, ограничаващи имунизационните услуги. Дезинформацията по отношение на сигурността на имунизациите също докара до спад в световното покритие на имунизациите.

СЗО акцентира, че имунизациите против морбили са безвредни и са предотвратили 56 милиона смъртни случая сред 2000 година и 2021 година

Децата би трябвало да получат две дози от имунизацията, с цел да се подсигурява, че имат имунитет. Първата доза нормално се слага на деветмесечна възраст в страни, където морбили е постоянно срещано заболяване, или на 12-15 месеца в други страни. Втора доза би трябвало да се сложи по-късно в детството, нормално на 15-18 месеца.

Ваксината против морбили или се ползва независимо, или постоянно се комбинира с ваксини против паротит, рубеола и/или варицела.
 Първи за годината случай на морбили записаха у нас Обновена
Първи за годината случай на морбили записаха у нас

Става въпрос за дете на 4 години от София
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР