В четири държави членки на Европейския съюз (ЕС) има задължително

...
В четири държави членки на Европейския съюз (ЕС) има задължително
Коментари Харесай

Как и на каква възраст имат право да гласуват на евровота в страните от ЕС

В четири страни членки на Европейския съюз (ЕС) има наложително гласоподаване на европейските избори, показва информация на сайта на Европейския парламент (ЕП). Вотът е наложителен в Белгия, в България, в Гърция - за хора до 70 години, и в Люксембург - до 75-годишна възраст.
Предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще се състоят сред 6 и 9 юни, на тях ще бъдат определени общо 720 евродепутати от всички страни членки, което с 15 повече от досегашния състав на европарламента.
Минималната възраст за практикуване правото на глас в обособените страни е сред 16 и 18 години.
Например в Белгия, Австрия, Германия и Малта право да гласоподават имат от 16-годишна възраст. В Гърция – от 17 години. 
Класически преференциален избор има в 19 от 27-те страни членки. В Ирландия и Малта се употребява системата „ индивидуален прехвърляем избор “, при който гласоподавателите сами класират претендентите в мечтан от тях ред.
В Люксембург избирателите могат да отбележат до шестима претенденти от разнообразни партии, колкото представители има страната в Екологичен потенциал.
Гражданите не могат да показват желания за претенденти в Германия, Испания, Португалия, Румъния, Унгария и Франция. 
Онлайн гласоподаване е въведено само в Естония. 
В Белгия в столичния район Брюксел се гласоподава с компютри със специфична стратегия, електронно се гласоподава и в немскоговорящите общини на Валония. 
В България гласуването е смесено – с хартия или на машина.
В някои европейски страни членки се позволява авансово гласоподаване, в случай че гласоподавателят няма да бъде на адреса си в изборния ден.
Повечето страни членки разрешават на своите жители да гласоподават на европейски избори и отвън страната. За България и Италия това право се отнася единствено за хора, намиращи се в друга страна в ЕС.
Законодателството на 17 страни допуска вот по пощата при избрани условия, като жителите на 14 от тях могат да гласоподават по този метод, в случай че са в чужбина. Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Испания, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Словения, Унгария, Финландия и Швеция.
В Полша по пощата гласоподават хора с увреждания, а в Ирландия - дипломати и военнослужещи на задачи отвън страната, както и пандизчии, хора с увреждания, студенти, чиновници в командировка.
В Дания е допустимо да се гласоподава по пощата авансово от 6 седмици до 3 дни преди изборния ден.
За първи път на тези избори в Гърция ще може да се гласоподава и по пощата. В множеството от страните от Европейски Съюз се гласоподава с хартиени бюлетини в изборни секции по местоживеене.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР