Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а

...
Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а
Коментари Харесай

Македонската църква е поискала да признае Българската като църква - майка

Българската патриаршия да възвърне евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна черква като Майка Църква ". Това гласи писмо, признато от Светия синод на Македонската черква на 9 ноември, адресирано до Светия синод на Българската черква, за който заяви предаването на Българска национална телевизия " Вяра и общество ".

Журналистът Горан Благоев напомни, че Македонската православна черква е основана в края на Втората международна война, само че до през днешния ден не е приета от никоя православна черква, нито Сръбската, нито Българската.

Според писмото, представено напълно в предаването, Синодът на Македонската православна черква - Охридска архиепископия, единомислещо е решил да призове Българската православна черква (БПЦ) за възобновяване на евхаристийното едиствои да припознае и признае БПЦ като майка-църква, която първа я приема и признава нейната автокефалност. Македонската черква чака българският патриарх Неофит да подстави казуса пред Вселенската патриаршия и другите православни църкви и да я съставлява и се застъпва пред тях и той да разгласи обединяването.

" Втори подобен късмет няма да има " - акцентира доктор Милен Врабевски, ръководител на фондация " Българска памет ". " Апелирам към Българския патриарх да заеме мястото си на нравствен татко и да намерения, че от другата страна живеят наши духовни братя. Редно е да поддържа хората в Македония. "

По думите му през есента е имало срещи сред македонски и български клирици у нас, само че българският Синод към момента се бои да направи първата крачка.

" Приемам тези събития през днешния ден като продължение на работата ни от тези години " - добави някогашният шеф на Дирекция по вероизповеданията Любомир Младенов, който е измежду първите основатели на тези контакти. " Непростимо е да пропуснем този исторически късмет. Патриарх Неофит би следвало да види в тези събития продължение на своята поредна работа и посредством персоналните си убеждения да докара нещата до добър край, " добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР