Българската общност за либерална демокрация - БОЛД, излезе преди няколко

...
Българската общност за либерална демокрация - БОЛД, излезе преди няколко
Коментари Харесай

Проф. Антоний Тодоров: Преговорите за коалиция подминават важни "детайли" за отвоюването на държавата в полза на гражданите

Българската общественост за демократична народна власт - БОЛД, излезе преди няколко дни с, в което насочва вниманието към области, които съгласно БОЛД не са били задоволително добре артикулирани по време на обществените договаряния. Сред тях са ограничения за отбрана на правата на хора от уязвими групи, за обществено включване и понижаване на обществените неравенсва, политиките за медийна независимост, стимулирането на гражданското присъединяване в ръководството., ограничения за противопоставяне на дискриминирането и езика на омразата, както и отбрана на правата на хора от уязвими групи и ограничения за обществено включване и понижаване на обществените неравенства. С политолога проф. Антоний Тодоров, учител в Нов български университет и един от основателите на БОЛД, беседваме с за поставените в обръщението въпроси. Защо виждате нужда от това послание - обвързвано ли е с усещанията ви от излъчените онлайн диалози за бъдещите политики на новото ръководство?
Конкретното ни послание е, несъмнено, и резултат от следените договаряния за сформиране на постоянно държавно управление сред четири политически обединения, обявяващи се за основна смяна на управническия модел.

Макар 18-те преговорни групи да покриват главните полета на обществените политики, някои основни съгласно нас детайли на демократичната народна власт остават настрани, като някакъв подробност, до момента в който съгласно нас те са точно в центъра на отвоюването на страната в интерес на жителите. А този " подробност " доста постоянно са правата на другите малцинства, тъй като в нашето общество съществува един дълготраен фатализъм - а точно, че демокрацията е просто власт на болшинството. За да не се трансформира властта на болшинството в робия на болшинството, е нужна протекция на малцинствата.

Качествата на всяка народна власт зависят в голяма степен от метода, по който се отнасяме към другите малцинства: етнически, религиозни, културни, полови. Модерните общества са общества на голям брой идентичности и голям брой малцинства и това " ръководство на разнообразието " е изключително значимо. Ние сме от дълго време мултикултурни общества и единствените правила на съжителството в такава среда са толерантността и солидарността. Което допуска отменяне на насилието, било то физическо или морално. Отхвърляне на налагането на наложителни идентичности, уважението към избора на другите, стига той да не прекрачва свободите на останалите.
Реклама Всъщност във вашето писмо само се загатва въпросът за реформирането на медийното законодателство и политиките за обезпечаване на по-голяма самостоятелност на медиите - по какъв начин си обяснявате пренебрегването на тази тематика в съдружните диалози?
Темата е сложна, тъй като без значение от натиска за изсветляване на собствеността върху медиите в последна сметка резултатът е съвсем незабележим. Но освен собствеността, а най-много структурният проблем със зависимостта на работещите публицисти от притежателите и ръководещите медиите. Но също по този начин и журналистическата нравственос, която, за жалост, постоянно е единствено на хартия.

Има медии, които не са нищо друго с изключение на агитационен плакат, само че които имат положително финансиране и необятна публика. Продават на ниска цена, тъй като не са обезпокоени за приходите си. Използват махленски език, като че ли рецензията е допустима само когато прилича махленска препирня. Внушават на аудиторията си, че истината е " повторена неведнъж неистина ", че има право оня, който успее да надвика останалите, че незачитането на достолепието на един или различен човек е изцяло задоволително средство. В това отношение гилдията на публицистите има малко запаси, с цел да се опълчва на това.

Въпросът за независимостта на медиите върви дружно с ограничение на монополизацията на медийния пазар. Защото това не е просто " пазар ", място за равноправна конкуренция, а терен на битки, на който по-богатият е и по-силен и съумява да надвика, а в доста случаи и да ликвидира съперника. Време е да заимстваме опит от по-успешните демокрации като Австрия, Германия или Норвегия, вместо да опитвам. Най-опасни на този терен са монополите, опцията от един център на надзор да се въздейства върху огромна мрежа от разнородни медии и забележителен дял от тяхното разпространяване.
Имате ли в БОЛД съответни оферти за усилване на гражданското присъединяване в ръководството, които бихте показали на новата власт?
Фактът, че имаше толкоз доста цивилен митинги, значи, че в действителност няма дейно гражданско присъединяване. Гражданите се изявяват само в две вероятни форми: на изборите или на улицата. Надеждите, че обществените мрежи ще подкрепят гражданското присъединяване, се оказаха фиктивни. Защото обществените мрежи бяха нападателно завладени от пазарната реклама и от платените " тролове ". Нито един " конгрес " не остана подобен - всичко се трансформира в място за чудовищно надвикване и разпространяване на езика на омразата.
Реклама
Нужно е структурирано изпитание (всъщност независима обществена политика) за стимулиране на действителното гражданско присъединяване във всички етапи на обществените политики: формулирането на публичните проблеми, въвеждането им в формалния дневен ред, предлагането на вероятни решения, делиберацията (задълбочено разискване на преимуществата и минусите от вземането или не на обещано решение - бел. ред.) във вземането на решения, мониторингът на осъществяването им. Как да стане това? Ами хайде да го обсъдим необятно, сигурен съм, че ще има доста положителни оферти.

И още нещо - нуждаем се от мрежа от " делиберативни цивилен асамблеи " като начало на нивото на общините или кварталите. За да натрупат жителите опит да вземат участие в търсенето на общите решения. С такива е експериментирано сполучливо в разнообразни демокрации, добре е да проучим и използваме този опит.

На български език беше преведена книгата на Давид ван Рейбрук " Против изборите ", която, обратно на заглавието й, е есе за новите демократични принадлежности за гражданско присъединяване и моли то да не се свежда единствено и само до гласоподаване (или не) на избори през дълъг интервал от време.
Последната точка в обръщението ви - " Недопускане на основни управнически постове в бъдещото държавно управление да се назначават лица, за които са налице обстоятелства, че са нарушавали права на индивида ", звучи като вид на лустрация по закона " Магнитски ".
О, не, не става дума за повтаряне на правилата на закона " Магнитски ", тъй като едно такова законодателство на българска почва може да се трансформира в инструмент за принуда на неуместните. Но предлагаме изключително внимание към назначенията, тъй като видяхме по какъв начин хора, станали известни със своето деяние или безучастие в случаи на фрапантно нарушаване на правата на индивида, получават назначения на " комфортни " постове, като че ли за нищо не са били отговорни. При това не става дума само и единствено за потвърдената в съда виновност, а за отговорност пред публичния морал.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Пазари 1 Политика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Законодателството може да се прегледа, несъмнено, като се вкарат някои разумни ограничавания пред заемането на избрани длъжности. Но не толкоз законодателството е значимо, колкото самата процедура на назначенията.

Дотолкова свикнахме с феномена, наименуван " калинки на властта ", че към този момент съвсем нищо не ни прави усещане. Изобщо, нуждаем се от обзор и задълбочена полемика както за селекцията на политическите елити, по този начин и за селекцията на държавната администрация. Насърчаването на професионализма е значимо, само че незадоволително изискване. Трябва да се предизвиква порядъчността.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР