Българската общност е като естествен мост в отношенията между България

...
Българската общност е като естествен мост в отношенията между България
Коментари Харесай

Йотова в Унгария: Българската общност е като естествен мост в отношенията между двете страни

Б ългарската общественост е като натурален мост в връзките сред България и Унгария, счита вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше посетител на българската общественост в унгарския град Халастелек, заяви прессекретариатът на президента.

В Халастелек, прочут като българското градче, е основано първото българско самоуправление в Унгария. И до през днешния ден при започване на града има два надписа с името му – на маджарски и на български.

Вицепрезидентът отдаде респект пред паметника „ Български дулап “, повдигнат в чест на българските градинари, каквито главно са били емигрантите от България в предишното.

Илияна Йотова беседва с представители на локалната власт и на Българското самоуправление в Халастелек. Вицепрезидентът посочи историческите връзки сред българския и унгарския народ и благодари на унгарската страна за политиката към другите етнически общности за предпазване на техния език, просвета, еднаквост. „ Това е далновидна политика с увереност, че един народ е богат с разнообразието на неговите общности. В световния свят е още по-важно да пазим своята еднаквост, да знаем своите корени, с цел да градим бъдещето си “, уточни Йотова. 

Тя удостои ръководителя на Българското самоуправление в Халастелек Никола Кушев с почетния знак на вицепрезидента за дългогодишните му заслуги за развиването на българската общественост в Унгария. Вицепрезидентът е на посещаване в Унгария по покана на българската общественост във връзка Деня на българо-унгарското другарство.

По мотив Деня на българо-унгарското другарство беше показана и обща галерия „ Българо-унгарско другарство “ в Българския културен институт в Будапеща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР