Българската независимост е обявена в църквата Свети 40 мъченици във

...
Българската независимост е обявена в църквата Свети 40 мъченици във
Коментари Харесай

Часове преди Независимостта: Как Фердинанд стига пеша до църквата "Св. 40 мъченици"?

Българската самостоятелност е оповестена в църквата " Свети 40 мъченици " във Велико Търново. Възторга и насладата от значимия исторически акт отпреди 113 година изживяват първи великотърновци.

22 септември 1908 година, часът е към 10 преди обед. Правителственият трен, движещ се по линията Русе - Велико Търново, внезапно стопира на гара Трапезица, с цел да слезе княз Фердинанд, описват историческите информации.

„ Интересното е, че по това време няма поданство, което да записва неговото наличие в тази част на Велико Търново, тъй като всички са се насочили към гарата, за която е обявено, че ще дойдат формалните лица ", споделя Тодорка Недева, гл. организатор РИМ - Велико Търново.

Фердинанд пешком стига до църквата " Св. 40 мъченици ", където по-късно свитата му, държавното управление, търновския хайлайф и жители стават очевидци на значимия акт в българската история.

" В по-късни мемоари четем, че се възцарява такава тишина в храма, че и лекокрила пеперуда да прелитне сред хората тя ще се усети. В този церемониален и към момента незнаен миг Фердинанд вади отдолу под мундира си листи, на които в действителност е написан манифестът. Той е написан на гарата Две могили от министър-председателя Александър Малинов. Почти няма корекции, направени от страна на Фердинанд. Та, тъкмо този манифест той прочита за първи път в храма " Св. 40 мъченици “, изясни Недева.

Така България е оповестена за самостоятелна страна, а князът - провъзгласен за цар. Народът ликува с борови факли и духова музика през целия ден. А вечерта, обзети от екстаз, жителите се насочат към къщата, в която е отседнал Фердинанд. Поласкан, царят още веднъж се изправил пред тях и споделя:

" С народ като търновския, аз всичко бих могъл да сторя. Това доста се харесва на старостоличани “, споделя Тодорка Недева, гл. организатор РИМ - Велико Търново

Великотърновци и до през днешния ден пазят загатна за събитията от 22 септември 1908 година.

" Независимостта може да бъде събрана в фотоси, мемоари, документи, движимости. Но считам, че тя е събрана най-много в сърцата на търновските жители, на цялата търновска общност, която е била съпричастни с оповестяването на този акт на Независимостта ", счита докторът по етнология Миглена Петкова, зам.-дир. на РИМ - Велико Търново.

А първият дубликат на манифеста е изработен на печатна машина на свитата на Фердинанд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР