Българската независима енергийна борса е направила промени в правилата за

...
Българската независима енергийна борса е направила промени в правилата за
Коментари Харесай

Новите правила на енергийната борса предизвикаха критики преди да влязат в сила

Българската самостоятелна енергийна борса е направила промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила посредством двустранни контракти. Те са оповестени на уеб страницата на институцията, а ще влязат в действие на 9 януари.

Новостите се постановат поради последните промени в Закона за енергетиката, които вкараха задължението от 1 януари всички покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени, сключвани от производители с обща конфигурирана мощ над 5 мегавата, да стават на проведения борсов пазар.

С промените гаранциите на търговците ще са по-ниски при по-дългосрочните покупко-продажби, само че пък се дава право на държавните централи да свиват безлимитно търговците, които позволяват до търговете си, осведоми " Капитал ".

Една от най-съществените промени е обвързвана с намаляването на размера на финансовите предели и уеднаквяването им за всички сегменти на търговия. В случая при подаване на оферта за покупка, продажба или иницииране на търг ще се изискват по-малко средства като гаранция от комерсиалните участници. Също по този начин тези финансовите предели ще се освобождават незабавно при подписване на договорка.

Стандартизират се и изискванията по покупко-продажби, подписани на подсегмента " Непрекъсната търговия " и " Часови артикули ", като в същото време се вкарва механизъм за автоматизирано сравнение на предложения и подписване на покупко-продажби (Auto-matching). По този метод се чака да се реализиран допустимо най-хубавите цени за покупка и продажба.

Друга оригиналност е въвеждането на " Сесия за подаване на предложения " на екран " Непрекъсната търговия ", при която офертите за покупка и/или продажба на комерсиалните участници единствено ще се класират автоматизирано, без да се подписват покупко-продажби.

Тъй като категорично е записано, че самата борса към този момент няма да е страна по покупко-продажбите, описът с възможни контрагенти (тези, с които дадения търговец има прелиминарен договор) става годен за всички екрани за търговия. Идеята е покупко-продажби да се подписват единствено сред производители и търговци, които авансово са се споразумели. Целта на тази мярка е да се увеличи доверието сред участниците на пазара, до момента в който не бъде основана специфична клирингова къща.

Условията на търговете към този момент ще се дефинират от съответния основател, който за разлика от в този момент ще е забележим за участниците .

В мнение Асоциацията за свободен енергиен пазар изрази задоволство, че част от нейните оферти, сред които отлагането на влизането в действие и уеднаквяването на всички екрани за търговия, са признати. Приветства се и поетото от борсата обвързване при изключване на търговски участник, наред с издание на
информацията на интернет страницата на оператора, да уведомява и всички останали комерсиалните участници.

Едновременно с това бизнес сдружението упорства за повече старания за понижаване на настоящата цена, както и за бързо основаване на клирингова къща, която да подсигурява покупко-продажбите. То възразява и против дадена опция борсата да се разпорежда с неустойките еднолично, вместо единствено да блокира противоречивите суми до момента в който търговците не изяснят връзките си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР