Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по препоръка на Министерството на

...
Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по препоръка на Министерството на
Коментари Харесай

Внесоха предложения за промяна на енергийния пазар заради цената на тока

Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), по рекомендация на Министерството на енергетиката, внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предложение за промени в Правилата за работа на проведен борсов пазар, които плануват унищожаване на „ застраховка-гаранция “ като тип поръчителство на пазарен сегмент „ Двустранни контракти “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерстовто на енергетиката.

По този метод на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция, или композиция сред тях. Това е и една от ограниченията, които държавното управление предложи на 27 септември, за преодоляване на рецесията с цените на електрическата енергия. Целта е тя да бъде внедрена оптимално бързо в активността на борсовия оператор.

„ Промяната в разпоредбите за работа на борсовия пазар ще спомага за повишение на прозрачността и за възстановяване на действието му. Това е част от комплекса ограничения, които предлагаме в отбрана на бизнеса от повишаващите се цени на електрическата енергия “, сподели енергийният министър Живков.

„ Правим всичко, което е в пълномощията и опциите на борсовия оператор, с цел да улесним комерсиалните участници, да имаме по-ефективна и сигурна търговия на борсата, и най-важното - вследствие на това да има действителна изгода за потребителите на електрическа сила в страната ни “, сподели Константин Константинов , изпълнителен шеф на БНЕБ.

Мотивите за импортираното в КЕВР предложение са повишение на отбраната на добросъвестните и спазващите разпоредбите търговски участници, които, при вероятно несъблюдение на отговорностите на насрещната страна, ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят своите финансови искания от обезпечението, което са изискали да бъде предоставено.

Предстои предлагането да бъде разисквано от КЕВР.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР